Ruim 400 musea doen mee aan de derde Nationale Museumweek

De poster van Museumweek.


Al meer dan 400 musea hebben een eigen “pronkstuk” gekozen voor de Nationale Museumweek 2017. Van 3 t/m 9 april zijn al deze pronkstukken in musea door heel Nederland te bewonderen. Ook organiseren de musea speciale activiteiten die verzameld zijn op nationalemuseumweek.nl. Dit jaar worden er nieuwe evenementen aan toe gevoegd zoals drie “Museumstages” gevolgd door drie “Gouden Gesprekken”. Ook zijn er drie “Pop-up musea” in scholen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

Gouden Pronkstukken
Tijdens deze week staan de ruim 400 musea met hun pronkstukken in de schijnwerpers, waarvan er drie in blinkend goud worden uitvergroot. Ze zijn te vinden op drukke openbare plaatsen door het hele land. De indrukwekkende grootte van deze pronkstukken maakt dat niemand meer om #OnsEchteGoud heen kan. Passanten raken als vanzelf geconfronteerd en ook geïnspireerd. Iedere onthulling wordt gepresenteerd door Klaas van Kruistum.

Locaties Gouden Pronkstukken:

Plaats: Pronkstuk: Onthulling: Te zien van:
Dordrecht Letterkast 2 april, ca 16 uur 2-9 april
Assen Meisje van Yde 4 april, ca 16 uur 4-9 april
Helmond De Ploeger 6 april, ca 16 uur 6-9 april

Museumstages en Gouden Gesprekken
Voor elk van de drie Museumstages op 3, 5 en 7 april is een politicus of een bestuurder uitgenodigd om de maatschappelijke waarde van een museum zelf te exploreren. Aansluitend aan de stage vindt in datzelfde museum aan het eind van de middag het Gouden Gesprek plaats, waarbij die museumstagiair natuurlijk ook aanschuift. In deze gesprekken op Sublime FM komt de waardering voor museale collecties aan bod. Ze staan onder leiding van Hadassah de Boer.

Pop-up musea
Tijdens de derde Nationale Museumweek worden ook drie sprekende voorbeelden van samenwerking tussen musea en onderwijs belicht. Het gaat om Museum de Fundatie met het Deltion College, Aviodrome met het ROC Flevoland en Museum Kranenburgh met de Berger Scholengemeenschap. Deze musea openen, in samenwerking met de scholieren en in het kader van de Museumweek, een pop-up museum in deze scholen.

Gouden Kader
Met het Gouden Kader wordt geprobeerd iedereen te verenigen en letterlijk vast te leggen met ons echte goud. Alle deelnemende musea krijgen voorafgaand aan de Nationale Museumweek een gouden kader opgestuurd. Zodat het publiek maar ook museumdirecteuren, medewerkers en vrijwilligers zichzelf kunnen fotograferen met hun favoriete pronkstuk. Door het vervolgens te delen met #OnsEchteGoud op social media maakt iedereen kans op museale prijzen.

Museumkids
En ook de allerjongste museumbezoekers kunnen van alles beleven tijdens de Museumweek. Voor hen ligt er in de ‘kidsproof’ musea een echte schatkaart met pronkstukken klaar. Met daarop Museumkids-mascotte Tikkit, grappige spelletjes en een wedstrijd. Als ze hun eigen versie van het pronkstuk tekenen, schilderen of plakken maken ze kans op een bijzondere dag naar het museum met de hele klas. De pronkstukkenschatkaart is ook online te vinden.

Man en Kunst
Op werkdagen is, na Nieuwsuur om 22.45 uur op NPO2, het programma ‘Man en Kunst’ te zien, waarin Lucas de Man de mooiste verhalen aan de mooiste kunstschatten koppelt. dan duikt hij in de geschiedenis van een bijzonder kunstwerk uit een Nederlands museum aan de hand van persoonlijke verhalen, feiten en weetjes. Nieuw dit jaar is dat Lucas de Man ook in vlogs kunstwerken beschijnt. Met deze online toevoeging kan Man en Kunst uit iedere provincie een topstuk uit de museale collectie uitlichten. De vlogs zijn in de aanloop naar de Nationale Museumweek vanaf 6 maart te zien op de social media kanalen van AVROTROS.

Website
Op de site nationalemuseumweek.nl zijn alle activiteiten van de musea te vinden.

Over de Nationale Museumweek
De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie voor musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige museumcollecties door hen te prikkelen, te verrassen, te inspireren met onze kunst en ons erfgoed, met ons aller museumschatten: ons échte goud. Het beoogde resultaat is meer waardering voor museale collecties bij het grote publiek.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.