De natuur ontwaakt nu in Center Parcs

Ook vossen kun je bij Center Parcs zien.


In de parken van Center Parcs zijn 70 verschillende vogelsoorten te vinden. Je staat er niet zo bij stil, maar omdat er veel natuur rond de vakantiewoningen ligt zijn het bijzonder diervriendelijke plekjes. “Er zijn veel bijzondere vogelsoorten”, vertelt Jean Henkens, huisbioloog van Center Parcs. “Er broeden ijsvogels in de flanken van rivieren en meren en er wonen veel oeverzwaluwen. In De Vossemeren en De Kempervennen broeden nachtzwaluwen en leven bosuilen, ransuilen en kerkuilen. Al onze parken hebben een rijke vogelpopulatie: van winterkoninkjes, matkoppen, boomklevers, merels en lijsters tot groene, zwarte en bonte spechten. Je kunt deze vogels tijdens een wandeling heel goed zien. Je kunt dichtbij komen, maar raak het nestje of het vogeltje liever niet aan. Vogels zijn namelijk heel gevoelig voor geur.”

De komst van de lente luidt een geboortegolf in de parken van Center Parcs in. Dagelijks worden in elk park zo’n 70 vogeleieren gelegd. Bij elkaar opgeteld, zijn dat in het hele broedseizoen ruim 4.000 eieren van 70 verschillende vogelsoorten. De vogels die vruchten en zaden eten, beginnen nu hun eieren uit te broeden. De vogels die van rupsen en insecten leven, krijgen later jongen.

Eekhoorntjes zijn overal te bewonderen
In maart en april worden de eekhoorntjes geboren: zo’n drie à vier jongen per eekhoorngezin. Jean: “De ouders pikken de nesten van vogels in en brengen hier hun jongen in groot. Je kunt de eekhoorns vanaf begin mei in hun nest bewonderen. Je moet dan vooral de grotere nesten van eksters en kraaien in de gaten houden. In één op de vijf wonen namelijk eekhoorns.” De dieren gaan niet alleen met elkaar de strijd aan om het beste nest, maar ook om ‘bouwmateriaal’. “Je kunt de vogels helpen door materiaal mee te nemen, zoals wattenpluizen, kleine stukjes garen, jute of kleine stukjes stof. Als je dat vlakbij de cottage neerlegt, zullen vogels hiervan gretig gebruikmaken”, vertelt Jean.

In sommige parken lopen ook vossen rond. Begin mei worden de jonge vossen geboren. “De vossen in Center Parcs zijn gewend aan mensen. Ze zijn ongevaarlijk en komen nooit dichterbij dan 20 of 30 meter”, vertelt Jean. En ook de konijntjes laten zich nu zien. “Per gezin worden vier tot acht jongen geboren. Nu het warmer wordt, komen de eerste konijntjes tevoorschijn. Je kunt nu veel van deze pluizige, grijze diertjes op het gras verbaasd om zich heen zien kijken.” Meer informatie: www.centerparcs.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.