Begin jij een buurtcafé voor 1 dag met jouw bankje?

Woon je al jaren naast je buren zonder ze echt te kennen? Of ken je je eigen buurt nog niet van binnen en buiten? Daar kun je binnenkort verandering in brengen. Zaterdag 1 juli en zondag 2 juli 2017 organiseert BankjesCollectief samen met álle buren het grootste openluchtcafé ter wereld en iedereen is welkom. Tijdens deze eerste weekendeditie moedigt de organisatie aan om de stoep om te toveren tot ontmoetingsplek. Gedurende twee dagen kan iedereen zich aansluiten bij het openluchtcafé door een bankje aan te melden en buren welkom te heten. Daarnaast initieert Bankjescollectief samen met lokale ambassadeurs en organisaties gedurende de hele zomer vele kleinere lokale edities.

Simpel, maar krachtig
Steeds vaker weten mensen die bij elkaar in de straat wonen vrij weinig van elkaar. Meer dan een vriendelijk ‘goedemorgen’ wordt doorgaans niet uitgewisseld. BankjesCollectief brengt hier verandering in door de oude bankjescultuur terug te brengen in het huidige straatleven. Het succesvolle initiatief BankjesCollectief is geboren uit het geloof dat buurtbewoners met een relatief kleine ingreep zélf een bijdrage kunnen leveren aan een prettigere buurt. Het concept is simpel maar krachtig. Het online platform is het hele jaar beschikbaar en bewoners kunnen zich aansluiten bij de openluchtcafés of op een willekeurige datum een bankje aanmelden en openen. Op de website staan de locaties van alle bankjes zodat je snel een leuke route kunt uitstippelen.

Van knikkerbankje tot live band
Via de website kunnen deelnemers heel gemakkelijk een bankje aanmelden. Een buurtborrel, breibankje, dansles, wijnproeverij, advies bij liefdesproblemen, samen stoepkrijten of een knikkerwedstrijd? Hosts bepalen zelf wat ze aanbieden bij het bankje en wat de openingstijden zijn. Extra leuk: wie nu een bankje registreert kan een stoeppakket aanvragen – inclusief vlag, raamposter, vrolijke uitnodigingskaarten en Tony’s Chocolade om te delen met de buren. Ook geeft BankjesCollectief samen met partners een tiental designbankjes weg.

Daarnaast zal er op 1 en 2 juli ‘stoepvertier’ langs de bankjes trekken, zoals de muzikale karavaan, complimentenmeisjes of een sing-a-long improvisatieband. Ook bezoekt een feestelijke bakfiets geselecteerde bankjes: bankhangers worden met zoveel mogelijk buren vastgelegd op een heus ‘stoepportret’ en kunnen meedoen aan het RePaint initiatief van AkzoNobel, partner van BankjesCollectief. Haal oude verfresten uit de kast, zodat het kan worden gerecycled tot nieuwe verf!

BankjesCollectief leidt tot vriendschap
Dat iets simpels als een bankje openen en met elkaar een kop koffie drinken helpt, blijkt uit een enquête onder deelnemers van vorig jaar. Gemiddeld ontmoet men tien nieuwe mensen. Ruim de helft van de ‘bankjeshosts’ (52%) heeft sinds het meedoen vaker contact met buren. Verder zegt 42% dat een geopend bankje via BankjesCollectief tot nieuwe, vriendschappelijke contacten heeft geleid. Deelname leidt niet alleen tot meer contact en vriendschap: sinds het openen van een bankje voelt 43% van de hosts zich meer thuis en ongeveer een derde (31%) voelt zich veiliger in de buurt. “Diversiteit in steden en buurten biedt kansen voor ontmoeting, wat zo hard nodig is de laatste tijd. Plaats een bankje voor je huis, bied buurtgenoten iets te drinken aan of start een knikkercompetitie en je maakt sowieso contact met mensen die je normaal niet spreekt,” stelt initiatiefnemer Cathelijn de Reede.

Het grootste openluchtcafé ter wereld
Inmiddels zijn er al meer dan 1.000 bankjes aangesloten. Zelfs in het buitenland zochten buren elkaar op: in onder andere België, Duitsland, Ierland, Spanje, de Verenigde Staten, Taiwan, Brazilië, Australië en Zuid-Afrika werden bankjes geopend. Jesse Jorg, mede-initiatiefnemer van BankjesCollectief, kijkt uit naar de eerste weekendeditie op 1 en 2 juli: “Ieder jaar neemt het aantal deelnemers gestaag toe en is een sympathiek idee inmiddels uitgegroeid tot een internationaal buurtfeest. Het belooft een bijzonder weekend te worden met wederom mooie vriendschappen en ideeën als resultaat.”

Op bezoek bij de buren
Voor wie juist de buurt wil verkennen en plaatsnemen op deelnemende bankjes biedt BankjesCollectief ook uitkomst. Hier zijn voor zowel zaterdag 1 als zondag 2 juli overzichtelijke plattegronden te vinden, inclusief leuke beschrijvingen van de tot nu toe geopende bankjes. De huidige aanmeldingen beloven alvast veel goeds: cocktails shaken op een boot in Amsterdam-Noord, een hondenbankje in Almere, samen de straat opknappen in Utrecht en een ‘Houtje Touwtje Bankje’ om buren te verbinden door samen te breien, touwtje te springen en dropveters te eten in Rotterdam.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.