Off the beaten track in Jordanië met de Jordan Pass


De ruïnes van Jerash

Bij een reis aan Jordanië hoort uiteraard een bezoek aan wereldwonder Petra en de waanzinnige Wadi Rum woestijn. Maar er is zó veel meer te zien en te doen! Het is een aanrader om de Jordan Pass aan te schaffen: deze ultieme ‘sightseeing package’ geeft je toegang tot een groot aantal bezienswaardigheden, historische locaties en musea. Zo kom je op de mooiste plekken buiten de gebaande paden.

1. Jerash: A Rome away from Rome
Zo’n vijftig kilometer ten noorden van Amman ligt één van de best bewaarde voorbeelden van Romeinse architectuur buiten Italië: Jerash, in de Romeinse tijd bekend als Gerasa. De straten met zuilenrijen, tempels bovenop heuvels, het forum, theaters, pleinen, baden, fonteinen, stadsmuren en torens zijn nog in uitstekende staat. Je ziet de Romeinen er bijna rondlopen…

2. Amman
De bruisende hoofdstad Amman is absoluut een bezoek waard. Vanaf de Citadel met imposante torens heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je vindt er opgravingen uit de Romeinse, Byzantijnse en vroeg Islamitische tijd. Sla ook zeker het Romeinse theater niet over, dat op één van de zeven heuvels pronkt. Daar is plek voor zo’n 6000 mensen en ook vandaag de dag worden er zo nu en dan voorstellingen gegeven.

3. Woestijnkastelen
In de woestijn ten oosten van Amman liggen verschillende woestijnkastelen, die merendeels in de zevende en achtste eeuw gebouwd zijn. De functie van de bouwwerken, die een mooi voorbeeld zijn van de vroege Islamitische kunst en architectuur, was verschillend: sommigen waren een vesting, terwijl anderen dienden als jachtpaviljoen met badhuis. Ook werden ze gebruikt als ontmoetingsplaats voor de kalief en lokale bedoeïenenleiders. Bezoek met de Jordan Pass bijvoorbeeld het UNESCO-badhuis van Quseir Amra of Qasr Mushatta.

4. Madaba
Madaba staat ook wel bekend als ‘Stad van de Mozaïek’. Het stadje met prachtige Byzantijnse en Umayyadse mozaïeken is de trotste eigenaar van de wereldberoemde mozaïeken kaart van Jeruzalem en het Heilige land, stammend uit de zesde eeuw. Met twee miljoen stukjes gekleurde stenen toont de kaart heuvels, valleien, steden en dorpen tot aan de Nijl Delta. Met je Jordan Pass bezoek je het archeologisch museum en het archeologisch park.

5. Aqaba kasteel
In Aqaba geniet je van de prachtige stranden, het helderblauwe water van de Rode Zee en de kleurrijke onderwaterwereld. Maar daarnaast kun je ook een bezoek brengen aan het kasteel van Aqaba! Dit Kasteel van de Mammelukken werd in de veertiende eeuw gebouwd en was het vertrekpunt van de legendarische Britse officier T.E. Lawrence, beter bekend als Lawrence of Arabia, voor de Arabische opstand (1916-1918).

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.