Eilandhoppen op de Kleine Soenda-eilanden


Met hulp van een gids kun je zo dichtbij komodovaranen komen.

Indonesië, het land van 17.508 eilanden. En elk eiland is uniek. Indonesië is dan ook de bestemming bij uitstek om te eilandhoppen. Neem bijvoorbeeld de Kleine Soenda-eilanden, ook wel bekend als Nusa Tenggara. De bekendste van deze eilandengroep is Bali, maar er zijn nog zo veel meer pareltjes. Beklim de Kelimutu vulkaan op Flores, aanschouw de machtige komodovaraan, fiets over Lombok en trotseer de golven van Soembawa.

Flores
Flores is één van de grootste eilanden van Nusa Tenggara en misschien wel de allermooiste. Het eiland is gezegend met witte stranden, groene valleien en vulkanische landschappen. Letterlijk hoogtepunt is de Kelimutu vulkaan, waar je een uniek natuurverschijnsel vindt: drie kratermeren met ieder een andere kleur. Maar dat niet alleen: de meren zijn al meerdere keren van kleur veranderd! Het groene meer was ooit rood en zwart, het zwarte meer ooit wit. Bij zonsopkomst zijn de meren en het uitzicht het mooist: vroeg de wekker zetten dus.

Komodo eilanden: Komodo, Rinca en Padar
Het Nationaal Park Komodo bestaat uit vulkanische eilanden met wel heel bijzondere bewoners: zo’n 5.700 draakachtige, enorme komodovaranen. Het is de enige plek ter wereld waar deze grootste hagedissen ter wereld leven. Trek dus je wandelschoenen aan en ga er met een samen ranger op uit om deze soms wel 3 meter lange varanen te spotten. Vooral op het eiland Rinca maak je goede kans! De ongerepte natuur van de eilanden is fenomenaal en leent zich perfect voor prachtige hikes. De onderwaterwereld is door de beschermde status onaangetast: je vindt er kleurrijke koraalriffen en talloze soorten tropische vissen. Met een beetje geluk spot je de grotere bewoners: dolfijnen, roggen, haaien en zelfs walvissen.

Lombok
Lombok wordt vaak vergeleken met buurman Bali, maar is een stuk ongerepter en rustiger. Lombok is vooral bekend vanwege de paradijselijke Gili-eilanden, een kleine eilandengroep voor de kust. Sportievelingen beklimmen de Mount Rinjani, de op één na hoogste vulkaan van Indonesië. Geen eenvoudige klim: je bent drie dagen onderweg en spierpijn wordt gegarandeerd, maar het schitterende uitzicht is het meer dan waard. Huur op z’n Nederlands een fiets en maak een tocht door de rijstvelden en bezoek indrukwekkende watervallen. Behoefte aan een flinke dosis vitamine zee? Trotseer dan de golven op je surfboard of plof neer op één van de witte stranden met wuivende palmbomen. Neem een kokosnoot erbij en het bounty-gevoel is compleet.

Soembawa
Soembawa wordt door reizigers vaak overgeslagen, en dat is zonde! De beschutte baaien, ongerepte stranden, traditionele dorpen, prachtige onderwaterwereld en gastvrije bevolking maken het een onvergetelijke bestemming. En wist je dat het één van de beste surfspots ter wereld is? Vooral Lakey Peak is onder surfers wereldberoemd en zowel beginners als professionals genieten hier van de mooiste golven. Liever kitesurfen? Ga dan naar Pantai Lakey. Maar ook het binnenland is zeker de moeite waard: huur een scooter en maak een toer over dit prachtige eiland.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.