WEEK | Top 5: Biertuinen van Praag

Een koud biertje op een zomerse dag. Wat is er lekkerder? In het land van de pils kan je deze zomer genieten van heerlijke Tsjechische pils in één van de vele Praagse parken. In de Tsjechische hoofdstad zijn er biertuinen in overvloed. In bijna elk park is er wel een biertuin te vinden, waar je een halve liter bier kunt krijgen voor hooguit € 1,50. Bij de openlucht barretjes vinden vaak culturele evenementen plaats, wordt er livemuziek gespeeld of wordt er een film of sportevenement op groot scherm gedraaid. De Tsjechische biergarten zijn populair onder de locals en ook toeristen zoeken ze steeds vaker op. De vijf leukste biertuinen van Praag op een rijtje:

1. Letná Beer garden
Letná Beer Garden is de bekendste en populairste van allemaal. Dat is niet voor niks, want het uitzicht vanaf deze biertuin is schitterend en het ligt niet al te ver van het centrum van Praag vandaan. Door de vele bomen lijkt het alsof het dak van bladeren is gemaakt. Er zijn diverse bierstandjes en ook goedkope pizza’s en andere gerechten zijn er te koop. Terwijl je van een Pilsner Urquell of Gambrinus geniet kijk je uit over het centrum van Praag en over de rivier de Moldau.
Te verkrijgen bier: Pilsner Urquell en Gambrinus
Tramhalte: Nábřeží Kapitána Jaroše

2. Vyletná Beer Garden
Geen plek bij de biertuin in Letná? Slechts enkele stappen verwijderd van Letná Beer Garden ligt Vyletná en het is hier niet slecht vertoeven. Het speciaalbier Bernard wordt er geschonken, er zijn hapjes en ze hebben hangmatten, een pingpongtafel en een groot scherm voor sportevenementen. Daarnaast is het een non-profit organisatie en steun je voor de herstelling van het clubhuis van de tennisvereniging.
Bier: Bernard en Pilsner Urquell
Tramhalte: Nábřeží Kapitána Jaroše

3. Riegrovy Sady Beer Garden
Riegrovy Sady Beer Garden is de grootste biertuin in Praag. Als de zon schijnt zit deze tuin vol met dorstige mensen. Op de tap zitten diverse bieren, meestal drie, en kan je tevens kiezen uit cocktails en wijnen. Belangrijke sportwedstrijden worden op een groot scherm uitgezonden en het is hier dan een gezellige boel – vooral als de Tsjechen winnen. Voor de hongerige mens is er eten genoeg: Gegrilde kip, worstjes en er zijn twee restaurants in Riegrovy Sady.
Bier: Gamrinus, Kozel en Pilsner Urquell en twee bieren van Zemský Pivovar
Tramhalte: Husinecká of Vinohradská tržnice
Metro: Jiřího z Poděbrad

4. Tiskárna na vzduchu
Deze minder bekende biertuin, met een lastige naam, ligt in het grootste park van Praag: Stromovka Park. Het is een levendige plek met veel culturele evenementen zoals muziekoptredens, openluchtbioscoop en foodfestivals. In Stromovka Park is er altijd iets te doen en als bonus hebben ze op de tap één van de beste Tsjechische speciaalbieren: Polička.
Bier: Polička, Pilsner Urquell, Birell en Únětická. Ook wijn, ciders en andere dranken.
Tramhalte: Výstaviště Holešovice

5. Parukářka Beergarden
Deze biergarten is gelegen in het hart van Žižkov op een heuvel in het kleine park Parukářka. Je hebt hier uitzicht op de Praagse Burcht, de daken van Žižkov en de televisietoren Žižkov. Het heeft een aantal picknicktafels en een overdekte pub waar soms een concert plaatsvindt. Er zijn niet heel veel zitplekken, maar je kunt gerust je eigen picknickkleed meenemen en ergens in het park gaan zitten. De biertuin Parukářka verkoopt een aantal snacks waaronder de Tsjechische braadworst „Klobásas“.
Bier: Pilsner en Gambrinus
Tramhalte: Lipanská or Olšanská

De biertuinen zijn gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Het is ook mogelijk om een beergartentour te doen. Prahabike biedt bijvoorbeeld een fietstocht aan langs de biergarten en door de parken van Praag. De Nederlandse organisatie MijnPraagTours organiseert een Biergarten Tour naar drie biertuinen inclusief speciaalbiertjes. De gezellige buitenbarretjes openen meestal rond mei en sluiten in oktober.

Meer praktische en interessante informatie over Tsjechië is te vinden op www.czechtourism.com

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.