Amsterdamse Airbnb’s bundelen krachten

Amsterdam heeft beslist nog veel plekken waar je nog nooit geweest bent. Foto: Elkedagvakantie


Er is veel te doen over vakantie- en bed&breakfast verhuur. Meningen genoeg en voor- en tegenstanders vliegen elkaar in de haren. De tegenstanders hebben het vaak over de drukte en woningonttrekking en de voorstanders zien de economische voordelen en spreiding van het toerisme.

Eén groep hoor je amper in de discussie. De hosts. De Amsterdammers die hun woning delen met toeristen zijn opvallend afwezig in de discussie. Dat is zonde omdat zij juist veel kennis over het onderwerp hebben en graag binnen de regels en zonder overlast hun woning willen blijven delen. Niet de pandjesbazen met illegale hotels, maar Amsterdammers die hun woning tijdelijk- of gedeeltelijk verhuren aan gasten van over de hele wereld.
Duizenden Amsterdammers verhuren op deze manier hun eigen woning en uit onderzoek van de gemeente blijkt dat deze groep nauwelijk overlast veroorzaakt. Dit heeft een logische reden, ze verhuren hun eigen huis en als er overlast is zijn zij de eerste die er last van hebben.

Stem in discussie
‘Amsterdam Gastvrij’ is opgericht om deze groep een stem te geven in de discussie. Om de kennis van deze hosts in te zetten om tot een goed beleid te komen, overlast in te perken en woningonttrekking tegen te gaan. Tegelijkertijd wil de vereniging ook laten zien wat vakantieverhuur betekent voor de mensen die het doen. Voor sommigen is het een manier om eenzaamheid op te lossen, voor anderen een mogelijkheid een eigen bedrijf te starten en weer anderen zien er voornamelijk een extra zakcentje in om vaker op vakantie te kunnen of de badkamer te verbouwen.

Deze groep hosts die hun eigen woning verhuren hebben in ieder geval één ding gemeen. Ze willen op een verantwoorde en eerlijke manier hun woning verhuren en doen er alles aan om overlast te voorkomen.
Amsterdam Gastvrij is in juli opgericht en heeft inmiddels al meer dan 300 leden. Meer informatie via amsterdamgastvrij.com

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.