Historisch Westerborkpad wordt Lange-Afstand-Wandelpad

Herdenking van de slachtoffers in Westerbork. Foto: Elkedagvakantie


Het Westerborkpad is vanaf nu een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW). De historische route tussen Amsterdam en Kamp Westerbork werd vijf jaar geleden officieel geopend. Nu is hij opnieuw gemarkeerd in de bekende wit-rode kleuren en opgenomen in het netwerk van landelijke LAW’s. Het pad volgt de spoorlijn die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd om Joden naar doorgangskamp Westerbork te vervoeren.

Nieuwe markering
Het Westerborkpad is geïnspireerd op de wandeling die Jan Dokter in 2005 maakte. Ter nagedachtenis aan de twaalf familieleden die hij in de Tweede Wereldoorlog verloor, liep Dokter de route van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen. Vijf jaar geleden werd het Westerborkpad geopend als officiële wandelroute door de KNBLO-NL (nu KWBN). Om het pad toe te kunnen voegen aan het landelijke LAW-netwerk van Wandelnet, moest deze opnieuw gemarkeerd worden. “We kozen voor de bekende wit-rode markering”, laat Johan Vellinga (padcoördinator Westerborkpad) weten. “Hier hebben we net als bij de oude markering het prikkeldraadje op afgebeeld, wat het kenmerk van Herinneringscentrum Kamp Westerbork is”.

Pad met geschiedenis
Het Westerborkpad is een pad met geschiedenis. Ruim 100.000 Joden werden hierlangs per trein vervoerd naar Kamp Westerbork. Slechts 5000 keerden er terug. Om respect te betuigen aan de nabestaanden is de route, in tegenstelling tot andere LAW’s, maar in één richting gemarkeerd. Onderweg kunnen wandelaars meer leren over een aangrijpend stuk geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog. Het pad voert onder andere langs monumenten, onderduikadressen, struikelstenen en synagogen. Paul Sanders (directeur KWBN) vindt het Westerborkpad de moeite van het wandelen waard. “Het pad behandelt een stuk geschiedenis uit een tijd die nog niet eens zo ver achter ons ligt.”

Nieuwe wandelgids
Vellinga is blij met de nieuwe wandelgids van het Westerborkpad: “Vanaf het begin is het pad een groot succes.” De nieuwe wandelgids is nu te bestellen op www.wandelnet.nl voor €15, – incl. verzendkosten (normaal €21,30) met de actiecode LAW15 (t/m 1 januari 2018). Hij is ook verkrijgbaar in de (reis)boekhandel. De route is tot stand gekomen dankzij inzet van KWBN, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Wandelnet.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.