Maak kennis met kunstenaar Günter Grass

Grass deed meer dan schrijven. Foto: PR


Afgelopen week zou Günter Grass 90 jaar oud zijn geworden. Grass is bij het grote publiek vooral bekend als schrijver. Wat velen niet weten is dat Grass ook kunstenaar was. De Koppelkerk in Bredevoort Boekenstad toont tot en met 24 december 2017 een overzichtsexpositie rondom dit multi-talent.

Bij Günter Grass (1927-2015) staat de beeldende kunst niet los van het schrijven. Schrijven en kunst vormen één geheel. In zowel zijn boeken als zijn kunstwerken koos Grass voor een metaforische beeldtaal: zijn realistische beelden verwijzen naar een diepere betekenis. Aan de hand van lithografieën, etsen, beelden, boeken en sculpturen maakt men in Bredevoort kennis met deze metaforische boodschap Günter Grass.

Geweten van Duitsland
Günter Grass mengde zich met zijn boeken en beeldende kunst ook nadrukkelijk in het maatschappelijk debat. Hij veroorzaakte felle discussies over de verantwoordelijkheid voor de misdaden van het Derde Rijk. Zo groeide hij uit het ‘geweten van Duitsland’. Toen Grass in ‘De rokken van de ui’ bekende als zeventienjarige jongen te hebben gediend bij de Waffen SS, viel hij als morele autoriteit van zijn voetstuk. In de expositie wordt het publiek aangemoedigd om na te denken over thema’s als vrijheid, verantwoordelijkheid en (on)schuld.

Lezingen
De expositie wordt verrijkt met een uitgebreid nevenprogramma. Jan Gielkens, de Nederlandse vertaler van Günter Grass, houdt op 10 november een lezing over de schrijver Grass. Op 25 november geeft kunsthistorica Maria Driessen een lezing over Grass als kunstenaar. De verfilming van ‘Die Blechtrommel’ wordt op 15 december vertoond in het Filmhuis Bredevoort. Reserveren voor het nevenprogramma kan via de website van de Koppelkerk (www.koppelkerk.nl).

De expositie ‘Beeldtaal’ wordt mogelijk gemaakt door het INTERREG V A-Programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie (EU). Het nevenprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Aalten.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort (NL)
Looptijd expositie: 6 oktober t/m 24 december
Openingstijden: vrijdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur
Entree: € 5,- incl. kop koffie/ thee

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.