Museum Jan Cunen in Oss exposeert met ‘Powervrouwen’

Museum Jan Cunen in Oss exposeert met 'Powervrouwen' 8

Werk van Micky Hoogendijk – Dance 1 – Courtesy Eduard Planting Gallery / Foto PR


Museum Jan Cunen in Oss staat in het teken van powervrouwen. Na een verbouwing en uitbreiding presenteert het Brabantse museum van oktober 2017 tot en met 14 januari 2018 vier tentoonstellingen waarin de vrouw centraal staat: krachtig en inspirerend. Met ‘Vrouwen van Oranje’ brengt Museum Jan Cunen voor het eerst 50 portretten van vijf Nederlandse koninginnen samen. Daarnaast zijn foto’s van Micky Hoogendijk en sculpturen van Margot Homan te zien, en de presentatie ‘De pil van Oss!’.

Vrouwen van Oranje – Portretten van vijf koninginnen
Circa 50 monumentale en intieme portretten van de Nederlandse vorstinnen Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Máxima vertellen het verhaal van vijf krachtige vrouwen die inspireren, richting geven en verbinden. Tegelijkertijd geeft deze portrettengalerij een kunsthistorisch overzicht van de late negentiende eeuw tot nu. Van Jan Toorops tekening van Emma en Wilhelmina’s beeltenis door Charlotte van Pallandt tot Juliana’s portret van Sierk Schröder, Andy Warhols schilderij van Beatrix en foto’s van Máxima door Erwin Olaf. Ook wordt Máxima’s inhuldigingsjurk van de hand van Jan Taminiau getoond.

Naakte emotie – Fotograaf Micky Hoogendijk
Haar werk is meer dan alleen fotografie. De gelaagdheid in Micky Hoogendijks magische foto’s geeft diepgang: “Ik voer zowel mezelf, als mijn onderwerpen mee op een provocerende reis, met fundamentele vragen over het leven en ons bestaan tot gevolg”, zo zegt de vanuit Los Angeles werkzame Hoogendijk. Na een carrière als model en actrice vond zij in de fotografie haar bestemming. In haar vrouwbeeld geeft ze ook zichzelf bloot; haar persoonlijke kracht en kwetsbaarheid komen er in samen.

Iconisch – Sculpturen van Margot Homan
De van origine Osse beeldhouwster en internationaal bekende Margot Homan brengt met de expositie ‘Iconisch’ bronzen en marmeren vrouwengestalten naar Museum Jan Cunen. Haar beelden ogen klassiek en verleidden de beroemde kunsthistoricus Sir Ernst Gombrich ooit tot de uitspraak: “Het is werkelijk een troost dat een dergelijk meesterschap nog bestaat.” Homan weet de vrouw op iconische wijze neer te zetten: universeel en geïdealiseerd, waardoor er een bovenmenselijke sfeer rond haar beelden hangt.

De pil van Oss
De presentatie over de pil vertelt over de betekenis van de anticonceptiepil voor de vrouw. Wat voor velen onbekend is, is dat deze in 1962 in Oss werd geïntroduceerd door Organon, het huidige MSD. De pil is van enorme invloed geweest op het onafhankelijkheidsstreven, het zelfbewustzijn en de ontwikkeling van de vrouw. Museum Jan Cunen combineert objecten uit het archief van MSD met verhalen uit Oss.

Meer informatie: www.museumjancunen.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.