Ondergrondse belevenissen in Tsjechië


Znojmo in Tsjechië

Donkere gangen, smalle tunnels, geheime schuilplaatsen en voormalige catacomben. Liefhebbers van avontuur en mysteries kunnen hun hart ophalen in de verborgen wereld van ondergrondse stelsels in Tsjechië. In diverse steden bevinden zich onder het aardoppervlak een wirwar van gangen en mysterieuze plekjes. Niet bang in het donker? Ga eens naar deze zes ondergrondse werelden.

1. Vier keer anders in Brno
Er zijn maar weinig steden in Tsjechië die zo’n groot ondergronds aanbod hebben als de stad Brno. In de Moravische hoofdstad zijn er maar liefst drie historische locaties onder de stad te vinden. Tunnels, gangen, schachten, crypten en kelders zijn toegankelijk voor het publiek. Onder het plein Dominikánské náměstí is de kelder van de muntmeester, die onderdeel is van een keldercomplex. Er is een expositie over het slaan van munten in de 11de eeuw en het begin van de 16de eeuw. Het labyrint onder het plein Zelný trh is slechts een gedeelte van een enorm tunnelcomplex. Het doolhof aan gangen en kelders onder Brno functioneerde als opslagruimte voor etenswaren.

Het ondergrondse netwerk strekt zich zelfs uit tot buiten de stadsgrenzen. De meest bijzondere plek is het knekelhuis naast de St. Jacobskerk. In 2001 werd bij deze kerk een ondergrondse ruimte gevonden vol met botten en schedels van wel 50.000 mensen. De meeste skeletten komen uit de 15de-18de eeuw en waren slachtoffers van cholera, de Dertigjarige Oorlog en de Zweedse belegering. Het ossuarium in Brno is na Parijs het grootste knekelhuis van Europa.

2. Spanning en sensatie in Znojmo
Het labyrint van Znojmo is het grootste ondergrondse complex van Tsjechië en meet bijna 27 km. Er is een rondleiding door de geheime gangen waar bezoekers een middeleeuws alchemisten laboratorium, levende rotsen, elfen en vleermuizen tegenkomen. De tour duurt een uur en is geschikt voor volwassenen en kinderen. Er zijn nog drie andere routes die worden aangeboden en deze zijn niet geschikt voor watjes of mensen die claustrofobisch zijn. De routes zijn onderverdeeld in verschillende moeilijkheidsgraden en thema’s. Bezoekers gaan in het donker, met alleen een helmlamp en beschermende kleding, door water, kruipend door smalle gangetjes en via ladders het onbekende tegemoet.

3. Onder het kasteel van Valtice
In het Zuid-Moravische Valtice bevinden zich onder het kasteel historische wijnkelders met een totale lengte van 900 meter. Het ontstaan van de kelders dateert uit 1289, toen een minorietenklooster werd opgericht. Het koele ondergrondse klimaat is perfect voor wijnopslag. De rondleiding door het labyrint van wijnkelders is inclusief een wijnproeverij. In deze ondergrondse ruimte vinden vaak evenementen plaats, zoals concerten en bruiloften.

4. Fosforescerende gang in Jihlava
Het 25 km lange ondergrondse netwerk van Jihlava ontstond door kelderruimtes die al sinds de 13de eeuw werden uitgehouwen in de rots onder de stad en met elkaar verbonden werden. De gangen lopen op meerdere plaatsen in drie verdiepingen boven elkaar en de diepste route voert 18 meter onder de grond. Een lokale rariteit is de fosforescerende gang, waarvan de muren een groene gloed afgeven als ze met licht worden beschenen. Van april tot en met oktober is het ondergrondse systeem iedere dag geopend voor bezoekers. Onderdeel van de bezichtiging zijn exposities gewijd aan mineralen en mijnbouw.

5. Ondergrondse kostuumtours in Tábor
Het middeleeuwse ondergrondse gangenstelsel van Tábor telt drie verdiepingen en liggen soms wel 16 meter onder de grond. De ruimtes werden gebruikt als opslag- en schuilplaats. De onderaardse gangen van Tábor zijn een belangrijke attractie van de stad. De route is 500 meter lang en te bereiken vanuit het Hussietenmuseum. De tour eindigt in een woning aan de andere kant van het plein. Hier is een kleine expositie over de ondergrondse werken. Het museum biedt speciale tours aan, waarbij bezoekers in kostuum en met een lantaarn als verlichting het labyrint afdalen.

6. De breedste waterput ligt in Mělník
Ten noorden van Praag ligt de historische stad Mělník. Het ondergrondse gangenstelsel van de stad herbergt de breedste waterput van Tsjechië, met een diameter van meer dan 4,5 meter en een diepte van 54 meter. Op weg naar de put is er een expositie over martelwerktuigen, hoewel de catacomben nooit gebruikt zijn als kerker of gevangenis. Wie goed kijkt kan in de wanden versteende schelpen en fossielen, overblijfselen uit de IJstijd, waarnemen. Leuk feitje: Op het plein van Mělník is een cirkel van witte kiezelstenen met het woord ‘studna’ te zien dat locatie van de ondergrondse put aangeeft.

Voor meer informatie zie:
http://ticbrno.cz/en/underground
www.gtobrno.cz/en
www.znojemskabeseda.cz/underground

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.