Genomineerden wandelroutes 2018 bekend

Wandelen in Nederland. Foto: Elkedagvakantie


Tien routes zijn uitverkoren voor de longlist van de ‘Wandelroute van het Jaar 2018’. De jury loopt momenteel de routes na en zal in een latere fase een shortlist selecteren. Op 10 februari a.s., tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, ontvangt de winnaar de bijbehorende wandeltrofee.

Voor deze trofee komen Belgische en Nederlandse wandelinitiatieven in aanmerking die het voorbije jaar nieuw waren of vernieuwd werden.

De longlist (in willekeurige volgorde):

 • Een wandeling rondom Zuid-Limburg

  een lus van 277 km rondom het zuidelijke puntje van Nederlands Limburg door België, Duitsland en Nederland (een uitgave van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig)

 • Roots Natuurpad

  een langeafstandspad van 459 km van Groningen tot de Belgische grens, voor 70% over onverharde paden (een initiatief van Roots Magazine)

 • Gelukkigerwijspad

  een hedendaags pelgrimspad in de vorm van een lus van 125 km tussen Amersfoort, Utrecht, Wijk bij Duurstede en Rhenen over de Utrechtse Heuvelrug (een initiatief van het Ministerie van Geluk,Welbevinden en Plezier)

 • IJsselpad

  een lijnwandeling van 177 km langs de IJssel vanaf zijn aftakking van de Rijn in Westervoort tot de monding in de buurt van Kampen (een initiatief van wandelliefhebber Dolf Logemann)

 • Wandelnetwerken Vlaamse-Ardennen

  de twee nieuwe wandelnetwerken Zwalmvallei en Bronbossen ontsluiten samen met het bestaande netwerk Getuigenheuvels in totaal 850 km bewegwijzerde wandelpaden (een initiatief van Toerisme Oost-Vlaanderen)

 • Wandelnetwerk Groene Hart Utrecht-Midden

  knooppuntennetwerk van 500 km in de provincie Utrecht, meer bepaald in de regio’s Vechtstreek, Noorderpark en de gemeenten Utrecht en Vianen (een initiatief van Recreatie Midden-Nederland)

 • IJmond Wandelroutes

  een serie wandellussen rond drie thema’s in de streek Beverwijk, Heemskerk en Velsen op het wandelnetwerk Noord-Holland (een initiatief van de provincie Noord-Holland)

 • GR 512

  de 173 km lange vernieuwde Heuvelroute door de provincie Vlaams-Brabant van Diest naar Geraardsbergen (een initiatief van Grote Routepaden)

 • GR 5

  het 246 km lange vernieuwde Vlaamse traject van de legendarische GR 5 (Noordzee-Middellandse Zee), dat loopt van Bergen op Zoom tot Eben-Emael (een initiatief van Grote Routepaden)

 • Thorpark

  11 wandellussen vanuit de nieuwe toegangspoort Thorpark achter de voormalige mijn van Waterschei (een initiatief van het Nationaal Park Hoge Kempen)

De jury bestaat uit Christina Bloem, Wanda Catsman, Isabelle Franssen en Gilbert Roels. De winnaar van uitverkiezing zal het Groot-Frieslandpad opvolgen, Wandelroute van het Jaar 2017.

De Wandelroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs. Doel is om overheden en toeristische diensten te stimuleren kwalitatief goede routes te realiseren die aantrekkelijk zijn voor wandelaars. De Fiets en Wandelbeurs vindt plaats op 10 en 11 februari 2018 in Flanders Expo in Gent en op 2, 3 en 4 maart 2018 in Jaarbeurs Utrecht.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.