Friesland heeft parel van Groot Vijversburg opgepoetst


Volgens Kirsten Hannema val je door het gerenoveerde Groot Vijversburg nabij het Friese Tytsjerk van de ene verbazing in de andere, zo schrijft ze in de Volkskrant. ,,Door slimme ingrepen in landgoed Vijversburg dool je er rond als Alice in Wonderland. Met moderne architectuur kan de oude lusthof zichzelf nu bedruipen”.

Een jaar geleden schreef dezelfde auteur voor de site architectuur ook over vernieuwingen met landgoederen in Nederland: ,,Dat lijkt wel de trap waar Assepoester haar glazen muiltje verloor! Of daar, de vijver waar de prinses de kikkerkoning ontmoette. En is dat niet het strohuis uit ‘de drie biggetjes’, dat door de wolf omver werd geblazen? Nee, we zijn niet in de Efteling. Dit zijn enkele beelden uit een rondgang langs de vele historische buitenplaatsen die Nederland rijk is en waarvan er nu een aantal fraai gerenoveerd is. Kasteel Broekhuizen bij Leersum, landgoed Vijversburg in Tytsjerk en de Fraeylemaborg bij Slochteren“.

Groot Vijversburg

,,Het ‘oude’ park Vijversburg staat bekend om zijn follies, een van de succesfactoren van het park, die maken dat ook de (klein)kinderen wel mee willen op zondagmiddag”, schrijft de Stichting Kastelen Buitenplaatsen en Landgoederen. Het nieuwe ‘Frijlân’ met zijn waterlabyrint tracht deze doelgroep ook in de toekomst aan het park te binden. Net als Tobias’ tún is ook het zeven hectare grote deel ‘Dwaalster’ nieuw”.

Geschiedenis park

“Stadhouder Georg Schenk van Toutenburg legt in 1528 een buitenverblijf aan, op de plaats waar nu de twintig stichtingswoningen staan. Hij laat vanaf Leeuwarden een ontsluitingsweg aanleggen naar Slot Toutenburg: de Zwarteweg. Dit slot is afgebroken. Begin 17e eeuw wordt een eenvoudig buitenhuis met omgrachte tuin en singelbeplanting aangelegd ten zuiden van het huidige theehuis in het park. Dit gebeurt in opdracht van Pieter van der Geest. Op de plaats van dit buitenhuis ligt tegenwoordig een vijver”, schrijft de site zelf over de historie van het park. Op de site is ook informatie te vinden over de vele wandelingen die hier te maken zijn (plus speurtochten voor met kinderen).

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.