Wintersporters krijgen zon, storm en sneeuw

Wintersport met een snowboard. Foto: Elkedagvakantie


De kerstvakantie is aangebroken en dus zijn honderdduizenden Nederlanders weer naar de Alpen getrokken. Zorgen over de aanwezigheid van sneeuw zijn er dit keer niet. Weerplaza meldt dat in vrijwel alle skigebieden een dik pak sneeuw aanwezig is, alleen in enkele laaggelegen dalen ligt soms weinig of geen sneeuw. Ook in Winterberg, in het Sauerland, ligt 50 cm sneeuw en zijn de meeste liften open.

Het weer laat deze week veel variatie zien. De eerste dagen in de Alpen leveren schitterende omstandigheden op met weinig wind, geregeld zon en amper dooi. Weerplaza verwacht dat eerste kerstdag de mooiste dag van de week zal worden met perfecte sneeuw, een geregeld schijnende zon en temperaturen die dicht bij het vriespunt liggen.

Op tweede kerstdag vindt er echter een weersomslag plaats. Het gaat sneeuwen, als eerste in de Franse en Italiaanse Alpen, en later ook in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. In de tweede helft van de week wordt 30 tot 80 cm sneeuw verwachten.

Liften buiten gebruik
“Het gaat niet alleen sneeuwen, we verwachten ook veel meer wind. Met name aan de noordflanken van de Alpen zijn zware windstoten mogelijk van meer dan 100 km/uur. Liften zullen dan vaak niet meer in bedrijf zijn.”, aldus Michiel Severin, meteoroloog bij Weerplaza. “De sneeuwval gaat samen met zeer slecht zicht dus vanaf dinsdag of woensdag is het echt totaal ander weer in de bergen.” Wie de actuele weersverwachting die dagen wilt bijhouden kan gebruik maken van Weerplaza, via web of app. Het weerbedrijf houdt de omstandigheden van alle skioorden bij.

0