Elke Zuiderzeeplaats had zijn eigen dracht

Historische kleding voor elke levensfase. Foto: Huizer Museum


Aan iemand z’n outfit viel in de Zuiderzeetijd heel wat af te lezen. De kleding in de havenplaatsjes gaf bijvoorbeeld informatie over de leeftijd, de huwelijkse staat en de woonplaats van de drager. Op reis langs de Zuiderzee ontdek je in de tentoonstelling ‘Jong gekleed, oud gedaan’ de diverse kledingvormen, gebruiken en rituelen van mensen die hier leefden en werkten. Niet alleen de getoonde objecten nemen de bezoeker mee op reis, dat doet de tentoonstelling ook zelf, langs de voormalige Zuiderzee, van Dokkum, via Spakenburg en Huizen naar Wieringen. De tentoonstelling is nog t/m 6 januari 2018 te zien onder de titel ‘Jong gekleed, oud gedaan’ in het Huizer Museum in Huizen.

Kleding als identiteit
Kleding was een belangrijke uiting van cultuur en identiteit in het Zuiderzeegebied. Iedere regio kende voor verschillende levensfases haar eigen klederdrachten, gebruiken en rituelen. In de ene plaats werden baby’s stevig ingebakerd, in de andere knipte men het haar af van meisjes zodra zij de huwbare leeftijd bereikten of droegen vrouwen een zwarte huik tijdens de rouw. De objecten in de tentoon­stelling ‘Jong gekleed, oud gedaan’ komen o.m.uit Huizen, Dokkum, Marken, Spakenburg, Urk en Wieringen. Elke regio zoomt in op een andere levensfase. Er zijn authentieke collectiestukken te zien zoals een fraai Huizer hoedje met struisvogelveer, een Urker baadje en een Marker bruidsrijglijfje met 7 rozen. Via een touchscreen is tevens een digitaal archief te bekijken, met aanvullend fotomateriaal en filmfragmenten. Op Zuiderzeecollectie.nl is dit digitale archief nog verder uitgebreid met artikelen, boeken en aanvullend fotomateriaal.

Reizende tentoonstelling
Vijf musea uit het Zuiderzeenetwerk werkten samen om de tentoonstelling Jong gekleed, oud gedaan gestalte te geven. De tentoonstelling reist van november 2017 tot en met juli 2019 achtereenvolgens naar Huizen, Enkhuizen, Spakenburg, Dokkum, Harderwijk en Wieringen. (Zuiderzeecollectie.nl). Netwerk Zuiderzeecollectie is een samenwerkingsverband van 22 organisaties die erfgoed van de Zuiderzee beheren. Het netwerk, gestart in oktober 2016, richt zich op het gezamenlijk vertellen van het veelomvattende verhaal over de Zuiderzee met diepgang, samen­hang en dwarsverbanden.

Huizer Museum, Achterbaan 82, 1271TZ Huizen, 035 5250223, www.huizermuseum.nl

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.