Beleef Andalusi√ę vanuit een vakantiehuis


Doorkijkje bij het Alhambra

door: Peter Hofman

Al een tijdje stond Andalusi√ę op m’n bucketlist en ein-de-lijk kon ik het afgelopen zomer afstrepen. W√°t een prachtige regio, met heerlijk eten en vriendelijke mensen. Als je er al eens geweest bent, dan herken je dit vast wel. Mocht het nog onbekend terrein zijn, dan weet je na het lezen van deze tips wat je volgende bestemming zal zijn.

1. Granada

Wie naar Granada gaat, komt terecht in een¬†duizend-en-een-nachten sfeer. Oftewel, het prachtige¬†Alhambra¬†is een plek die je m√≥et zien! Binnen de vestigingsmuren lijkt het alsof je terug de tijd in gaat, waar je in contact komt met de Moorse invloeden. Laat je betoveren in de prachtige tuinen van het Generalife, bezoek de imposante kerken en torens en waan vooral even weg uit het dagelijkse leven. ¬†Probeer bij een bezoek aan Granada ook even een stop te maken bij¬†Monteiro, een dorpje vlakbij. Volgens National Geographic √©√©n van de 10 mooiste panorama’s van de wereld…. kun je daar ook weer gave plaatjes schieten om te delen.

Probeer tussen al het wandelen door een ijsje te scoren bij Heladeria los Italianos; hoewel het erg Italiaans klinkt heb je hier juist te maken met ijs op basis van streekproducten. Laat je vooral niet afschrikken door de lange rij voor de deur, waar je overigens vooral locals vindt. Is alleen maar een goed teken en dat zul je proeven.

2. M√°laga

Deze op vijf na grootste stad van Spanje zou weleens de perfecte combinatie kunnen hebben van wat je nodig hebt voor een heerlijke vakantie, of¬†korte stedentrip. ¬†Wie van winkelen, lekker eten, architectuur en het strand houdt kan hier z’n hart ophalen. Ja, je leest het goed: deze geweldige stad telt maar liefst 15 stranden die ook nog eens super schoon zijn.
Begin je dag met een bezoek aan¬†het¬†Picasso museum, slenter door de straten waar je een mix tegenkomt van¬†historische gebouwen, hedendaagse architectuur en street art, bezoek de¬†Mercado Atarazanas¬†voor verse producten¬†en een cerveja¬†en kom tot rust in de¬†Paseo del Parque,¬†een 800m lang stadspark. Wat je zeker niet mag overslaan tijdens je trip naar M√°laga is het¬†Alcazaba,¬†wederom een Moorse vesting wat hoger gelegen ligt dan de stad. Idealiter in een ruim vakantiehuis in Andalusi√ę, zoals op deze website, met uitzicht op Almachar en de zee.

Wie niet genoeg kan krijgen van de stad, raad ik aan in de avond naar¬†Chloe Bar¬†(want ja, roze gin) te gaan,¬†of¬†La Pinta Craft Ber¬†voor¬†de meest uiteenlopende biersoorten. Struin daarna door naar¬†Gallery Club¬†om nog wat dansjes te doen tot laat in de nacht …of vroeg in de ochtend.

3. Ronda

Ronda is een adembenemende stad die wordt gekenmerkt door de diepe kloof van maar liefst 120 meter, die de stad hiermee doormidden deelt. De¬†Jardines de Cuenca¬†bieden door terrassen op verschillende hoogtes mooie uitzichten over Ronda.¬†Bekijk de oude stad ook eens¬†vanaf de¬†Puente Nuevo y Viejo¬†(= de nieuwe en oude brug) en baan je weg door historische plekken naar de¬†Carrera Espinel,¬†de belangrijkste winkelstraat van de stad. Hier vind je¬†vele leuke¬†restaurants en caf√©s, waar je vooral een bezoek aan¬†Chocolat¬†niet mag overslaan. Een paradijs voor chocoladeliefhebbers (yes please!),¬†waar ze de lekkerste gebakjes en koffie hebben. Mocht je niet zo’n zoetekauw zijn, dan kun je hier ook in de avond terecht voor cocktails!

4. De keuken van Andalusi√ę

Een bezoek aan Andalusi√ę is niet compleet als je de keuken van deze regio niet hebt geproefd. In een woord: fant√°stica! Anders dan de Spaanse keuken zijn hier meer invloeden te vinden vanuit landen rondom de Middellandse zee. Zo vind je er bijvoorbeeld gefrituurde aubergine met honing, pa√ęlla bereid op verschillende wijzen en met verschillende ingredi√ęnten en de tortilla, waarbij elke streek z’n eigen versie van de “aardappel/ui omelet” heeft.
Laat je verrassen door de grote keus aan tapas, op basis van carne of pescado (vlees of vis), ga voor een frisse ensalada mixta (salade), Sopa Mariscos (zeevruchtensoep) en vergeet vooral je cerveja of sangria niet! Leuk weetje is dat er in sommige tapasbars een gratis tapa komt bij je drankje, het ligt er maar net aan wat de insteek van het café is.

Maar om eerlijk te zijn, keek ik vooral uit naar de ochtenden waar ik een café binnen kon hoppen en ongegeneerd churros kon bestellen. Ik heb het inderdaad over die gefrituurde deegslierten, die wij kennen als snack op de kermis of braderie. Spanjaarden kennen geen hartig ontbijt en ontbijten over het algemeen met een koffie en iets zoets, of iets héél zoets (Oh Espana, how I love you).  Uiteraard is er voor ieder wat wils en kun je in de verschillende panaderias terecht voor een minder zoet ontbijt, met heerlijk vers brood.

Ik zou nog tal van tips en hotspots kunnen geven, maar stiekem is het toch leuker om zelf op onderzoek uit te gaan en plekjes te ontdekken. ¬†Dus, pak je koffer en ontdekt het prachtige Andalusi√ę.¬†¬°Venga!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.