Holidayguru: ‘Pas op voor nep win acties vliegtickets’

Reizigers op Schiphol. Foto: Elkedagvakantie


Twee gratis vliegtickets voor iedereen die op de link klikt, omwille van het zoveel jarig bestaan van een luchtvaartmaatschappij. Klinkt ideaal toch? Via Facebook werden deze berichten al vaker verspreid, maar nu moet ook de WhatsApp dienst eraan geloven.

Helaas gaat het vaak om spam acties van organisaties die op deze manier de naam van bekende luchtvaartmaatschappijen misbruiken voor verkeerde doeleinden. Vakantiedealwebsite Holidayguru vond een paar recente voorbeelden en geeft tips om een zogenaamde hoax te herkennen.

Het bedrijf ontving recent meerdere vragen over een WhatsApp bericht met een winactie van Ryanair. Hierin staat dat Ryanair iedereen twee vliegtickets cadeau geeft, omdat ze 33 jaar goede service en kwaliteit willen vieren. Dit gaat uiteraard om een nep bericht, opgesteld in de naam van Ryanair. Wanneer je op de link in het bericht klikt, wordt hetzelfde bericht automatisch naar je gehele contactpersonenlijst gestuurd. Hetzelfde geld voor een soortgelijk bericht van KLM. Het zal duidelijk zijn, met deze acties hebben de luchtvaartmaatschappijen niks te maken.

Hoe herken je een spam bericht?

  • Vaak hangt er een onbetrouwbare en onbekende link onder de post. Let hier goed op.
  • Een Nederlandse reisorganisatie zou win acties in Nederland altijd in het Nederlands publiceren. Wanneer een bericht in het Engels verschijnt, moet je hier dus al extra voorzichtig mee zijn.
  • Indien je er niet zeker van bent of het om een spam bericht gaat of een echte actie, kan je altijd de betreffende organisatie vragen of het bericht werkelijk van hen afkomstig is.
  • Soms zitten er vreemde voorwaarden aan het winnen van de actie. Het moeten delen van het bericht in tientallen Facebook groepen kan nooit getraceerd worden, dus de kans op het werkelijk winnen van de tickets is erg klein.
  • Denk logisch na. Een win actie waarbij iedereen recht heeft op twee gratis vliegtickets kan niet realistisch zijn.

Over Holidayguru.nl

Holidayguru.nl is een grote reiswebsite in Duitsland en Nederland. Met meer dan 6 miljoen Facebook-fans en elke maand meer dan 17 miljoen pageviews behoort het volgens eigen zeggen tot één van de succesvolste websites in Duitsland & Nederland.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.