In oktober: grootste zalmtrek in Canada


Beer op jacht naar zalm.

De zalmtrek is voor veel toeristen een populaire reden om een bezoek aan Canada te brengen. In 2018 is deze trek nog specialer! Dan vindt de grootste zalmtrek sinds 2014 plaats. Miljoenen volwassen zalmen zwemmen tegen de stroming in om eitjes te leggen op de plek waar ze geboren zijn om vervolgens te sterven. Tijdens deze tocht moeten ze niet alleen de sterke stroming doorstaan maar ook oppassen voor de hongerige monden van beren en zeearenden. De grote zalmtrek is maar één keer per vier jaar te zien en dat is aankomende oktober (2018).

Mysterie

Naar verwachting trekken er meer dan 70 miljoen zalmen, van soms wel een meter lang naar de Canadese rivieren. Hoe de zalmen vanuit de oceaan de weg naar hun geboorteplek terugvinden is nog steeds een mysterie. Biologen denken dat de hersenen van de zalm ijzerdeeltjes bevatten. Deze vormen een kompas waarmee de zalm met nauwkeurigheid kan navigeren.

Wellicht nog spectaculairder om te zien zijn de vijanden die op de zalmtrek afkomen. Vraatzuchtige roofvogels, snelle zeearenden en hongerige beren kennen de route van de zalmen ook, waardoor de zalm meer moet overwinnen dan het water alleen. Het prachtige festijn levert een schitterend schouwspel op in de rivieren en beken van British Columbia.

Andere kleur

Wanneer de zalmen hun geboorteplek na een tocht van twee maanden hebben bereikt, kan het paaien beginnen. De lichamen van de zalmen passen zich aan het zoete water aan gedurende hun tocht, zo verandert de zalm van kleur. Van de gemiddeld 4.000 eitjes die door het vrouwtje worden gelegd, worden er slechts 2 of 3 volwassen zalmen. Na het paaien sterft de zalm eindelijk vredig in haar geboorteplaats.

Er zijn talloze spectaculaire plaatsen waar je getuige kunt zijn van dit prachtige natuurspektakel. Zo kun je de zalmen goed zien op Vancouver Island maar ze trekken ook het binnenland in bij de monding van de Fraser River, ten zuiden van Vancouver. Bij Hell’s Gate wordt de kracht van de zalmen hevig op de proef gesteld. Alleen de sterkste zalmen zijn in staat de Thompson River in te zwemmen. De beste periode om de zalmtrek te aanschouwen is de eerste drie weken van oktober.

Canada Marketing Committee

Sinds 2006 speelt Canada Marketing Committee (CMC) een belangrijke rol in de promotie van Canada op de Nederlandse markt. CMC heeft tot doel Canada te positioneren als ultieme toeristische bestemming. In samenwerking met verschillende members en reisorganisaties worden alle ins & outs over dit veelzijdige land gedeeld. CMC heeft onlangs een rebranding ondergaan en wil met You Canada de Nederlandse reiziger inspireren dat alles mogelijk is in Canada. De nieuwe website www.youcanada.nl biedt hulp en advies bij het plannen van een reis met informatie over verschillende routes.

Voor een vakantie naar Canada is een eTA Canada noodzakelijk, dat is een digitale reisvergunning om naar Canada te mogen reizen. Vergeet niet deze direct na het boeken van je vlucht aan te vragen

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.