Etruskische kust: streek voor levensgenieters

Uitgestrekte stranden, kristalhelder water, dichtbegroeide dennenbossen, wijngaarden en charmante dorpjes kenmerken de kust van zuidelijk Toscane, de Costa degli Etruschi. Het is de ideale vakantiebestemming voor iedereen die zon, zee en strand wil combineren met een flinke portie cultuur. Treed in de voetsporen van de Etrusken en geniet van het Toscaanse leven aan de Costa degli Etruschi!

Etruskisch erfgoed

De mysterieuze Etrusken waren een hoogbeschaafd volk dat voor de Romeinen heerste in Midden-Italië. De Etrusken waren hun tijd ver vooruit: niet alleen waren ze bedreven kunstenaars, ze legden ook wegen aan, dreven internationale handel, stichtten de mooiste steden en waren uitermate goed in het maken (en drinken!) van wijn. Nog altijd zijn de overblijfselen van deze beschaving te bewonderen op veel plekken in centraal Italië. Langs de Toscaanse kust vind je verschillende dorpjes van Etruskische oorsprong, ieder met een eigen charme.

Castiglioncello

Dit prachtige plaatsje wordt ook wel ‘de parel van de Tyrrheense Zee’ genoemd. Castiglioncello is een historisch stadje zoals je dat voor je ziet wanneer je gedachten afdwalen naar een vakantie in Italië: smalle straatjes, gekleurde pandjes, pleintjes en kleine winkeltjes. Heerlijk om doorheen te slenteren met een ijsje in je hand, zeebriesje door je haar. ’s Avonds eet je een fingerlicking Toscaanse pasta op het Piazza della Vittoria terwijl je kijkt naar de flanerende mensen tijdens de passeggiata. Aan cultuur geen tekort in Castiglioncello: het is als sinds de negentiende eeuw bekend vanwege de vele kunstenaars die hier werkten. Net buiten het stadje vind je bovendien een Etruskisch museum met honderden verfijnde Etruskische en Romeinse grafstenen en de rijk versierde urn van Vilia Cerinei, een Etruskische dame die leefde in de tweede eeuw.

Quercianella

Vlakbij Livorno, verscholen in het dennenbos en met uitzicht op zee ligt het lieflijke Quercianella. De diepblauwe zee is het thuis voor vele kleurrijke vissoorten die gemoedelijk om je heen zwemmen tijdens een snorkel- of duiktocht. Surfliefhebbers kunnen hier het hele jaar de golven bedwingen.

Populonia

Populonia, een piepklein dorpje bovenop een heuvel, was ooit een levendige Etruskische stad waar ijzer werd gedolven, bewerkt en verhandeld. In het archeologisch park van Populonia en Baratti vind je indrukwekkende overblijfselen zoals een enorme necropolis (dodenstad), ijzermijnen en kalksteengroeven.

Castagneto en Marina di Castagneto

Castagneto Carducci, genoemd naar de beroemde dichter Giosué Carducci, is een heerlijk laid back kustplaatsje. Smalle steegjes, mooie pleintjes en leuke winkeltjes en een prachtig kasteel maken het plaatje compleet.

Op een kwartiertje rijden vind je de schone stranden, prachtige omgeving en gastvrije sfeer van Marina di Castagneto. Wie relaxt op zijn eigen handdoekje wil liggen gaat naar het openbare strand. Wil je iets meer comfort, neem dan een bedje en parasol voor de dag op een van de beheerde stranden. Zin in wat actie? Hier beoefen je allerlei watersporten of maak je een onvergetelijke wandel- of mountainbiketocht door de omgeving.

Marina di Bibbona

Het langgerekte zandstrand, waar aangrenzende dennenbossen een schaduwrijk toevluchtsoord bieden, maakt Marina di Bibbona een van de populairste badplaatsen aan de Etruskische kust. Het achttiende-eeuwse fort diende ooit als verdediging tegen piraten, tegenwoordig vinden er zomers allerlei evenementen plaats.

Super Tuscans

Tussen het eeuwenoude stadje Bolgheri en Castagneto Carducci rij je over een eindeloze cipressenlaan, een van de meest gefotografeerde plekken in Toscane. Bolgheri is het centrum van de Super Tuscans, de bijnaam van de Bolgheri DOC wijnen. Deze krachtige rode wijnen zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de Toscaanse en zelfs wereldtop. Je kunt hier vele wijnhuizen bezoeken en alles te weten komen over deze wijn van wereldfaam.

Als je na een dagje cultuursnuiven of zonnebaden je neus in een glas wijn steekt, terwijl je uitkijkt over het kraakheldere water of de glooiende groene heuvels, weet je: die Etrusken hadden gelijk. Nergens is la vita zo dolce als hier.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.