Leren dichten bij een vakantie in Frankrijk

Leren dichten in een week. Foto: Cc0/Pixabay


Voor wie al eerder gedichten heeft geschreven en graag iets nieuws ontdekt. Voor wie zich al eerder uitdrukte in fotografische beelden en dat wil combineren met tekst. En voor wie nooit eerder durfde dichten of verbeelden, maar graag op ontdekkingsreis gaat. Voor al die mensen is er nu een bijzonder verblijf in Frankrijk.

Onder de enthousiasmerende begeleiding van dichter, schrijver, theatermaker en poëziedocent Ineke Holzhaus zijn de deelnemers een week lang bezig met poëzie lezen, schrijven en fotografie als inspiratie. Holzhaus is ervan overtuigd dat in elk mens één of meerdere gedichten verborgen liggen. Het is haar plezier schrijfopdrachten en aanwijzingen zo te formuleren, dat cursisten hun eigen gedicht kunnen ontdekken. Fotografie prikkelt daarbij de verbeelding en kan voor geheel nieuwe invalshoeken van de poëzie zorgen.

Workshop
Deze poëzieworkshop in de Berry borduurt voort op dat uitgangspunt. Een week lang kunnen deelnemers zich onderdompelen in poëzie en fotografie. En heel prettig: zonder iets anders aan je hoofd. De workshop wordt gegeven in de prachtige omgeving van de Franse Berry, in de regio Centre-Val de Loire. Genieten van vrijheid, rust, slapen in een heerlijk bed en uitstekende verzorging met overheerlijke maaltijden. En iedere dag veel tekstuele en visuele inspiratie. Met tijdens het welkomstdiner verhalen over de Berry en zijn literaire connecties verteld door schrijver en vertaler Willem van Toorn. En dat alles op twee bijzondere locaties, Monsieur Deux en Domaine Le Haut Verger.

Monsieur Deux bevindt zich net buiten het dorpje Saint Août en Domaine Le Haut Verger aan de rand van het dorpje Gargilesse. Twee verschillende locaties met ieder zijn eigen verhaal en omgeving.

Schrijfopdrachten
Iedere dag zal Holzhaus korte schrijfopdrachten geven aan de hand van een thema dat een relatie heeft met de omgeving, zoals water of licht. De cursisten werken deze uit en de resultaten worden besproken. Tegen het einde van de week zullen er korte individuele sessies plaatsvinden waarna iedere ‘dichter in spe’ zijn twee beste gedichten uitwerkt. Op de laatste avond presenteert iedereen zijn gedichten met bijhorende foto’s aan de groep.

Ineke Holzhaus (Amsterdam 1951) heeft jarenlang in het theater gewerkt als actrice, dramaturge en regisseuse. Ze werkte bij diverse theatergroepen (De Nieuwe Komedie, Theater de Balie) en bij het kleine theatergezelschap Poëzie Hardop, dat voorstellingen maakte rond poëzie en literaire teksten. Ook verzorgde zij workshops schrijven aan de Amsterdamse Schrijversvakschool. In de Openbare Bibliotheek van Amsterdam, de OBA, presenteert zij een maandelijks poëzieprogramma waarin ze dichters ontvangt en ze geeft er workshops voor volwassenen. Zij schrijft ook poëzie voor kinderen, o.a. gepubliceerd in Dichter, een uitgave van Plint

Nadat ze eerst al ruim twaalf jaar regelmatig verbleef in de Berry, woont en werkt Holzhaus er sinds 2011 permanent. Sporen van de streek zijn in haar gedichten terug te vinden.

Jos van Velsen en Ester van Buuren zijn sinds 2015 eigenaar van Domaine Le Haut Verger, een voormalig buitenhuis met bijbehorende tuinmanswoning op een bijzondere plek.

De eerste twee workshops staan gepland voor:

zondag 1 april – zaterdag 7 april 2018

zondag 27 mei – zaterdag 2 juni 2018

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.