Museum Jan Cunen over de kunst van voedsel

Museum Jan Cunen over de kunst van voedsel 9

Te zien in Brabant: Tjalf Sparnaay – Het Cunen Ei, 2018, olieverf op doek. Foto: Tjalf Sparnaay / PR


Museum Jan Cunen in Brabant heeft de tentoonstelling We Are Food – Over de kunst van voedsel geopend. Hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland, waaronder Marie Cécile Thijs, Tjalf Sparnaay en Itamar Gilboa laten zien hoe mooi, spannend of zelfs opwindend ons voedsel kan zijn op schilderijen en foto’s, in sieraden en objecten. Met deze expositie laat Museum Jan Cunen zijn bezoekers op een nieuwe en ongewone manier naar voedsel kijken.

Relativerend
Zonder voedsel kan niemand leven. Maar hoe vaak staan we stil bij wat we elke dag weer eten? We Are Food is verrassend, ontregelend en prikkelend, soms bloedserieus, dan weer humoristisch of relativerend. Er wordt niet geoordeeld en ook geen loftrompet gestoken. Wel worden er vragen opgeroepen. De expositie is opgebouwd als een tweeluik.

Het eerste deel staat in het teken van het varken, hét symbool van de vleesindustrie in Noord-Brabant. Het varken bracht Oss wijsheid, welzijn en worst en wordt vanuit verschillende standpunten belicht: als dier met een grote aaibaarheidsfactor én als rijke bron van voedsel. Dit is terug te zien in bijvoorbeeld Gouden Varken, een sculptuur van Guido Geelen en de meterslange breisels van spek van Daan de Boer.

Hamburgers
Het tweede deel van de tentoonstelling draait om eten, eerlijkheid en esthetiek: kunst als voedsel voor de geest. Met gefotografeerde voedsel-stillevens van de hand van Marie Cécile Thijs, gipsen afgietsels van eten van Itamar Gilboa en de hyperrealistische weergave van hamburgers en ijs door Tjalf Sparnaay. Ook eetcultuur maakt deel uit van de expositie. Kookgerei, serviesgoed en bestek zijn tegenwoordig steeds vaker heuse kunstwerken. Voedsel zegt iets over je smaak, letterlijk en figuurlijk, maar ook over je leefstijl. Bewustwording, daar gaat het om bij We Are Food.

Europese regio van de Gastronomie 2018
We Are Food maakt deel uit van de gelijknamige campagne, waarmee Brabantse ondernemers en instellingen aandacht vragen voor de benoeming van Noord-Brabant tot Europese Regio van de Gastronomie 2018. Aan een toekomstbestendige voedselsector kan de kunst een waardevolle bijdrage leveren. Kunst maakt gewone dingen bijzonder, ook ons voedsel. Bij de tentoonstelling wordt een begeleidende publicatie uitgebracht met bijdragen van verschillende Osse ondernemers (Waanders Uitgevers).

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.