5 dingen die je niet verwacht in Toscane


Een van de muurschilderingen van de Etrusken

Denk jij bij Toscane gelijk aan lieflijke dorpjes, glooiende heuvels, de Renaissance en cipressen? Klopt helemaal. Maar naast dat bekende beeld van Toscane vind je er ook plekken die je eerder verwacht in landen als Egypte, Ijsland en de Verenigde Staten. Bewonder indrukwekkende muurschilderingen, loop door een rokend en sissend landschap, zie cowboys in actie of geniet van de rust in een oneindig natuurpark. Vijf plekken die je niet verwacht in Toscane op een rij.

Toscaanse Tombes

Hou je van historie en ben je een kunstliefhebber? Dan staat Egypte vast bovenaan je bucketlist, met haar piramides en rijkversierde graftombes. De oude Egyptenaren waren meesters in het maken van muurschilderingen, maar wist je dat je veel dichter bij huis eveneens prachtig beschilderde grafmonumenten vindt? De Etrusken, een mysterieus volk dat nog voor de Romeinen in midden-Italië woonde, maakten schitterende fresco’s in hun eeuwige rustplaatsen. Deze fresco’s laten zien dat de Etrusken hun tijd ver vooruit waren op velerlei gebied. Hun beelden bijvoorbeeld zijn bijna modern abstract te noemen, de vrouw had een vooraanstaande rol en lichaamsverzorging was zeer belangrijk. In de necropolis van Pianacce en het Museum van Sarteano vind je enkele van de best bewaard gebleven Etruskische tombes in Toscane, met als hoogtepunt de Quadriga Infernale.

Spaghettiwestern

Yihaaa! Cowboys op paarden die kuddes koeien over ruige vlakten jagen, dan móet je wel in het Wilde Westen zijn. Tot je beseft dat de taal die ze spreken toch echt geen knauwend Amerikaans is maar zangerig Italiaans. Butteri heten de Italiaanse koeiendrijvers die al sinds jaar en dag de karakteristieke witte koeien op de ruige vlaktes van de Maremma in Zuid-Toscane hoeden. Ervaar het leven van deze Toscaanse cowboys en ga een dag met de butteri op pad – uiteraard op de rug van een paard. Houd je liever beide benen op de grond? Bezoek dan één van de spectaculaire shows waarin de butteri hun kunsten laten zien.

Italiaans IJsland

Ben je dol op ruige landschappen waar de aarde sist en borrelt? Dan ben je vast aan het sparen voor een tripje naar Ijsland. Wil je alvast een voorproefje, ga dan kijken in het andere ijsland, Italië. In de surrealistische Valle del Diavolo (‘Duivelsdal’) in Zuid-Toscane zie je het kokend water uit de grond opborrelen te midden van dikke pluimen rook in een maanachtig landschap vol grillige rotspartijen. De Etrusken en de Romeinen namen maar wat graag een bad in de warme zwavelbronnen. Vandaag de dag worden honderdduizenden Italiaanse huishoudens ermee van geothermische elektriciteit voorzien. De geisers worden al sinds 1905 gebruikt om elektriciteit op te werken, een wereldprimeur destijds. In het Lardarello Geothermisch Museum kom je alles te weten over dit bijzondere natuurverschijnsel.

‘TosCanada’

Wie ver weg wil blijven van het massatoerisme en het liefst prachtige hikes maakt met alleen het geluid van stromende beekjes en vogels op de achtergrond, denkt al gauw aan het uitgestrekte Canada. Ha, mis! De Zuid-Toscaanse kust leent zich bij uitstek voor schitterende wandelingen. In alle rust verken je het enorme Parco della Maremma, dat even veelzijdig als betoverend mooi is. Het prachtige zandstrand loopt over in een pijnboombos, dat doorkliefd wordt door de Ombrone rivier. Het zuiden van het park is bergachtig. Ben je op zoek naar een uitdaging? Beklim dan de Amiata, met 1736 meter de hoogste niet actieve vulkaan in Italië. Weelderig groen bedekt de berg; van kastanje- en dennen- tot beukenbomen. Met een beetje geluk spot je zelfs herten en wolven.

Caribisch Capalbio

Beeld je in: met een heerlijke cocktail in je hand zit je met je billen op een fijn zandstrand, terwijl de helderrode zon in de azuurblauwe zee zakt. Waar denk je dat je bent, de Caraïben? Nee hoor, aan de prachtige, ongerepte kust van Maremma. Twee stranden in dit gebied- Castiglione della Pescaia en Capalbio- behoren zelfs tot de vijftien mooiste van Italië. Ook voor duikers en snorkelaars is het kristalheldere water aan de Costa degli Etruschi een paradijs. Terwijl een zeepaardje of octopus op zijn dooie gemak zijn weg vervolgt, bewonder jij de enorme kliffen en ravijnen. Spaar de vliegticket naar de Caraïben dus maar uit: het is op en top genieten aan de Zuid-Toscaanse kust.

Mamma mia, wat lekker!

Waar ter wereld wordt er enkel gekookt met verse en pure producten? Waar oh waar is de keuken subliem in al haar eenvoud? Japan! Klopt, maar ook de Italiaanse keuken is er wereldberoemd mee geworden. De Zuid-Toscaanse kust heeft specialiteiten om je vingers bij af te likken. Ga voor tortello maremmano, gigantisch grote tortelli (ravioli) gevuld met verse ricotta en spinazie. En wat dacht je van zacht gegaard everzwijn of scottiglia, een stoofpot met het heerlijkste vlees? Sushi vind je er niet, maar ook hier voorziet de zee de lokale lekkernijen van zilte zaligheden. En uiteraard past bij elk gerecht een mooie wijn van eigen bodem: een zondoorstoofde rode Supertuscan of een knisperende witte Ansonica.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.