Dit zijn de tradities waarmee we ons van het buitenland onderscheiden

De omslag van het boek over Nederlandse tradities. Foto: PR


Tradities geven kleur aan het leven. Vele zijn feestelijk, zoals carnaval, Koningsdag en Sinterklaas – ondanks alle ophef over Zwarte Piet. Andere zijn jaarlijkse momenten van bezinning, zoals Allerzielen en de twee minuten stilte op 4 mei.

In het nieuwe boek ‘Nederlandse tradities’ komen 29 tradities aan bod. Nationale tradities, maar ook provinciale, waaronder bekende als het skûtsjesilen in Friesland en onbekende als Lampegietersavond in Utrecht. Elsevier Weekblad-redacteur Gertjan van Schoonhoven duikt bij elke traditie in de ontstaansgeschiedenis ervan. Hoe oud is zo’n traditie nou echt? Wie stonden aan het begin ervan?

Zo bevat deze bundel het verhaal achter zeventien markante nationale tradities die van januari tot en met december de jaarkalender opfleuren, van Nieuwjaarsduik tot Halloween en van Prinsjesdag tot Suikerfeest. Ook belicht Van Schoonhoven twaalf markante provinciale tradities, van Groningens Ontzet tot carbidschieten in Gelderland, van ringrijden in Zeeland tot Vlaggetjesdag in Zuid-Holland.

De filosoof Sebastien Valkenberg gaat in een slotbeschouwing dieper in op het nut van tradities.

Nederlandse tradities, verschenen als speciale editie van Elsevier Weekblad, telt 164 pagina’s en kost € 14,99 (exclusief € 1,95 verzendkosten). Te bestellen via www.elsevierweekblad.nl/NLtradities of via telefoonnummer 085-8888151. Ook te koop in de boekhandel.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.