Muiderslot koopt (en toont) bijzonder kinderzwaard

Het kinderzwaard. Foto: Muiderslot


Rijksmuseum Muiderslot heeft een zeldzaam kinderzwaard gekocht uit ca. 1350. “Het moet een oefenzwaard zijn geweest van een adellijk kind. U zult begrijpen dat zo’n mooi speeltje niet voor veel kinderen was weggelegd in de Middeleeuwen”, aldus Yvonne Molenaar, hoofd Collectie, Presentatie & Educatie van Rijksmuseum Muiderslot. Het eenvoudige ijzeren zwaard is 68 cm. hoog en heeft exact dezelfde verhoudingen (in vorm en gewicht) als dat van een volwaardig ridderzwaard. Dergelijke middeleeuwse oefenzwaarden voor kinderen komen maar zeer zelden op de markt.

Nieuwe presentatie

“Wij zijn erg blij met deze aankoop. Dit unieke object past perfect in onze plannen voor de in 2020 te realiseren nieuwe presentatie over de rol van de graven van Holland in Middeleeuws West-Europa” vervolgt Molenaar. “Wij gaan in die presentatie onder meer vertellen, hoe de opvoeding van ridders als Floris V eruit zag. Floris was de graaf die het Muiderslot eind 13e eeuw liet bouwen. Ongetwijfeld had hij als kind ook zijn eigen zwaard. Jongens als Floris werden al op jonge leeftijd geschoold in de krijgskunst. Floris V startte zijn opleiding toen hij zeven jaar oud was en op zijn twaalfde werd hij regerend graaf van Holland en Zeeland”.

Franse verzamelaar

Het Noord-Europese zwaard is afkomstig uit de collectie van de Franse kunstverzamelaar Robert-Jean Charles uit Parijs. Het Muiderslot heeft het object op de TEFAF-beurs aangekocht van de gerenommeerde Londense kunsthandel Peter Finer. Over de waarde worden geen mededelingen gedaan. Het kinderzwaard zal in 2019 voor het eerst voor het publiek te zien zijn tijdens het themajaar ‘Graven van Holland’. Vanaf 2020 krijgt het een permanente plek in de nieuwe presentatie van het Muiderslot over de Middeleeuwen: ‘Het Verhaal van Holland’. Meer informatie: www.muiderslot.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.