Sweets hotel geeft Amsterdamse brugwachtershuisjes nieuw leven

Beeld van het Sweets Hotel in het brugwachtershuisje bij de Nieuwe Amstel. Foto: PR


Een bijzonder concept krijgt in Amsterdam gestalte onder de naam Sweets Hotel. In totaal 28 brugwachtershuisjes verspreid over de stad en door water met elkaar verbonden, vormen vanaf dit jaar samen een hotel. Sweets hotel is een innovatief concept voor iedereen die Amsterdam wil ervaren vanaf een brug. De eerste zes huisjes worden deze maand in gebruik genomen.

De wirwar van Amsterdamse grachten en rivieren wordt bijeengehouden door meer dan 1200 bruggen met verschillende constructies. Bruggen openen op verzoek van passerende schepen. Dit industriële waterballet werd voorheen door brugwachters vanuit naastgelegen brugwachtershuisjes uitgevoerd. Nadat de bediening de afgelopen jaren werd gecentraliseerd verloren de huisjes hun oorspronkelijke bestemming.

Hergebruik van industrieel erfgoed

Het oudste brugwachtershuisje dateert uit 1673. Daarnaast zijn er voorbeelden van de Amsterdamse School tot aan hedendaagse architectuur uit 2009. Sweets hotel benadrukt dit bijzondere industriële erfgoed door het exterieur van de huisjes te behouden en het interieur te transformeren tot bijzondere hotelkamers voor twee volwassenen. De brugwachtershuisjes zijn de perfecte uitvalsbasis om de verborgen schatten in een vaak onbekende buurt in Amsterdam te ontdekken. Sweets hotel is een nieuwe ervaring, voor zowel bezoekers van de stad als voor lokale bewoners.

Zes brugwachtershuisjes klaar

Er zijn op dit moment zes brugwachtershuisjes gereed om gasten te ontvangen: Scharrebiersluis, Nieuwe Amstelbrug, Theophile de Bockbrug, Wiegbrug, Beltbrug en Kinkerbrug. De overige 22 brugwachtershuisjes worden vanaf 2018 gefaseerd opgeleverd. Sweets hotel is een initiatief en co-creatie van de Amsterdamse architecten Space&Matter (o.a. bekend van De Ceuvel, een ecologische, creatieve en sociale hub); projectontwikkelaar Grayfield en Suzanne Oxenaar en Otto Nan, oprichters van het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade (’s werelds eerste 1 tot 5 sterrenhotel). Meer informatie: sweetshotel.amsterdam

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.