Airbnb helpt mee in strijd tegen illegale vakantieverhuur

Toeristen bij het Rijksmuseum in Amsterdam. Foto: Elkedagvakantie


Rijk, gemeenten en verhuurplatforms zoals AirBnB slaan de handen ineen tegen illegale vakantieverhuur. Zo streven ze naar een uniform registratiesysteem voor vakantieverhuur. Gemeenten kunnen daardoor gerichter optreden bij overtredingen van lokale regels. Verder wordt bekeken of een registratiesysteem het innen van toeristenbelasting gemakkelijker maakt.

Registratienummer

Dat schrijft minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) in een brief aan de Tweede Kamer. Gemeenten zouden met een uniform registratiesysteem aan de verhuurder de voorwaarde kunnen stellen dat bij een advertentie op een platform ook een uniek registratienummer wordt vermeld. Met een registratienummer krijgt de gemeente zicht op de adressen waar wordt verhuurd. Handhavers kunnen dan eerder ingrijpen bij oneigenlijke bewoning en overlast door vakantieverhuur.

Elke gemeente anders

De registratie van verhuurders is uniform, zodat de verschillende partijen ermee uit de voeten kunnen. Ook moet het systeem ruimte laten voor lokaal maatwerk en alleen gelden voor gemeenten die een registratieplicht willen invoeren. De regels rond vakantieverhuur verschillen per gemeente. Zo heeft de gemeente Amsterdam met een aantal platforms afgesproken dat een advertentie niet langer is te boeken nadat het maximaal aantal toegestane overnachtingen is bereikt.

Regels vakantieverhuur

Platforms willen op hun website de lokale regels voor verhuurders gaan vermelden. Verder gaat het Rijk samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een modelverordening/ handreiking voor vakantiehuur opstellen. Daarin staat de wet- en regelgeving die gemeenten kunnen gebruiken voor een effectieve handhaving van vakantieverhuur. Een recente bestuursrechtelijke uitspraak, die stelt dat bij vakantieverhuur sprake is van woningonttrekking, geeft gemeenten een juridische steun in de rug.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.