Historische Gouda Kaasmarkt voor toeristen

Historische Gouda Kaasmarkt voor toeristen 9

De Kaasmarkt in Gouda is een wereldwijd begrip. Foto: PR


Het kaasmarktseizoen 2018 in Gouda is weer van start gegaan. Tot en met 30 augustus 2018 is het donderdag kaasmarktdag en viert de stad aan de Gouwe wekelijks de Gouda Kaasmarkt op de Markt, hartje centrum.

Het bijzondere van de markt is het open en losse karakter; bezoekers mogen overal bij staan, van de kazen proeven en met de kaasboeren en kaasmeisjes op de foto. Zo zien ze van heel dichtbij hoe boeren hun kazen met traditioneel handjeklap verhandelen en het kaaswegen.

Wereldwijd begrip

De kaasmarkt in Gouda is al in 1395 ontstaan. De goudgele kazen en de stad Gouda hebben anno 2018 een wereldwijde fanbase. De eerste kaasmarkt van het seizoen is dan ook een hoogtepunt. De eerste kazen werden per schuit aangevoerd via het water bij de Turfmarkt. Daar werd het gele goud overgeladen op een kaasbrik en in een optocht brachten kinderen in klederdracht de kaasbrik naar de kaasmarkt.

Op 31 mei is er een speciale Graskaasdag. Dan is de jonge, volvette kaas gemaakt van melk van koeien die weer in de wei mogen huppelen weer te koop. Vanaf 28 juni sluiten ambachtslieden aan voor demonstraties zoals tinnengieters, mandenmakers en glasblazers.

De Gouda Kaasmarkt is er in 2018 van 5 april tot en met 30 augustus, iedere donderdag van 10.00 tot 12.30 uur, behalve op 26 april en Hemelvaartsdag 10 mei.

High Cheese

De kaasmarkt is een goede aanleiding voor een dagje Gouda en om meer van de stad te zien. Dat kan met instapwandelingen van het Gouds Gidsen Gilde langs de stadshistorie tussen 13.00 tot 14.30 uur. Op eigen houtje kan ook, vanaf de Markt zijn de middeleeuwse Goudse straatjes zo gevonden. Niet te missen bezienswaardigheden: de Sint-Janskerk met z’n 72 gebrandschilderde glazen, Museum Gouda met onderscheidende exposities en een collectie Gouda Plateel, de Siroopwafel experience in de Kamphuisen Siroopwafelfabriek en de Goudse Waag met het Kaas- en Ambachtenmuseum. Echte kaasliefhebbers gaan voor een High Cheese die Museumcafé Gouda serveert, met mooi weer in de bijbehorende tuin.

Alle informatie over bezienswaardigheden in Gouda op: www.welkomingouda.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.