Tips voor een tussenstop in de Ardennen


Een van de bieren die bij het festival in de Ardennen te proeven is.

Onder de naam ‘Franse Ardennen Inspiraties’ heeft het verkeersbureau van de Franse Ardennen een nieuwe Nederlandstalige brochure uitgebracht vol met vakantie-ideeën, bezienswaardigheden en suggesties voor dagtochten. De vele evenementen in deze streek zijn ook voor die tienduizenden toeristen die deze zomer weer in een ruk naar zuiden racen reden om even halt te houden. Denk aan een heus strand op het mooie plein van Charleville-Mézières, een openluchtvoorstelling van de roman De blauwe fiets van Régine Deforges, een bierfestival en het Middeleeuwse festival in het kasteel van Sedan. De brochure kan online worden gelezen en gedownload via http://nl.ardennes.com.

Een bundeling van de leukste evenementen in 2018:

Mooiste plein van Frankrijk omgetoverd tot een strand
Het plein in de stad Charleville-Mézières wordt tot een van de mooiste in heel Frankrijk gerekend. Charles de Gonzague – die opdracht gaf tot de bouw tussen 1611 en 1627 – had nooit kunnen bevroeden dat zijn meesterwerk vandaag de dag in de zomermaanden omgebouwd wordt tot een heus strand, dit jaar van 21 juli – 19 augustus.
565 ton strandzand wordt aangevoerd om een strand van 1360 m² te maken. Strandstoelen, beachvolleybal, badminton, tafeltennis, jeu de boules, zumba lessen, niets wordt aan het toeval overgelaten om bezoekers te vermaken.

Bierliefhebbers hoppen naar het Arden brouwersfeest
De Ardennen en bier zijn vrijwel synoniemen: deze regio in België en Frankijk grossiert in tientallen lokale bierbrouwerijen als tegenhanger van de mondiale merken. Centraal thema op dit bierfeest staat de passie van lokale brouwers die hun eigen ambachtelijk bier produceren. Drie dagen – van 29 april tot 1 mei – is Haybes het toneel van proeverijen van ruim 15 biermerken met in totaal 1oo soorten bier met ’s avonds concerten. Binnenkort staat het programma online op www.fetedelabiere.com.

Middeleeuwen herleven in grootste fort Europa
Een levende geschiedenisles – zo zou je het jaarlijkse Middeleeuwse Festival in het kasteel Sedan in de gelijknamige stad in de Franse Ardennen kunne omschrijven. Kinderen en volwassenen die een reis terug in de tijd willen maken en het leven in de 15e eeuw even willen proeven, komen 26 en 27 mei in het kasteel behoorlijk aan hun trekken. Dat weekeinde fungeren de burcht en de stad als passend decor voor het jaarlijkse evenement waarbij het gehele kasteelcomplex van 35.000m² volledig omgetoverd wordt tot een Middeleeuwse stad met optochten, voorstellingen, Middeleeuwse spelen, marktkramen, kampementen, oude ambachten, kanonnen, roofvogelshow en meer. Meer dan 20 theater- en muziekgroepen zijn uitgedost als ridder, nar, edelman of vrouw, bedelaar, muzikant, goudsmid, vrouw van lichte zeden, acrobaat en boer. Binnenkort komt de nieuwe website van www.chateau-fort-sedan.fr live.

Openluchtvoorstelling van La Bicyclette Bleue van Régine Deforges
Ieder jaar verzorgt een toneelgroep van meer dan 100 personen een openluchtvoorstelling van een roman van een bekend Franse schrijver. In het verleden onder meer Les Miserables van Victor Hugo, Germinal van Emile Zola en Sans Famille van Hector Malot. Dit jaar vertolkt de groep het boek La Bicyclette Bleue van Régine Deforges over de belevenissen van een jonge vrijgevochten vrouw Léa Delmas tijdens WOII. Het publiek zit op een overdekt bewegend podium, de voorstellingen zijn ’s avonds met geweldige lichteffecten, vuurwerk, kostuums en een wisselend decor. Data zijn zaterdag 21 juli, vrijdag 27 juli, zaterdag 28 juli, vrijdag 3 augustus, zaterdag 4 augustus, vrijdag 10 augustus, zaterdag 11 augustus en zaterdag 18 augustus. Locatie is het kasteel van La Cassine bij Vendresse. Nadere info en tickets via www.la-cassine.com.

Klassieke concerten
Liefhebbers van klassieke muziek zetten het jaarlijkse concerten Les Musicales de Louvergny in hun agenda die sinds 1994 op verschillende kerken en kloosters op het platteland van de Franse Ardennen uitgevoerd worden, dit jaar van 10-18 augustus. Het programma wordt opgesteld door pianist Paolo Gatto. Nadere info via www.musicales-louvergny.com.

Nostalgische treinrit
Leuk voor het hele gezin: een prachtige treinrit door het gevarieerde landschap van de Franse Ardennen tussen Aisne, Marne en Meuse. De oude ‘Picasso’ trein kronkelt langs een 40 km lange route tussen Attigny, Vouziers en Challerange. De trein rijdt iedere zondag van begin juli tot eind augustus. Nadere info op www.cftsa.fr

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.