Beleef zelf deze 9 Instagram-momenten in Turkije

Collage Turkije op Instagram.


Veel mensen zullen Turkije kennen als het land waar je voordelig een aangename strandvakantie kunt houden, maar wie verder kijkt dan de kust zal zien dat het land ook een schat aan oudheid en natuurpracht herbergt. Overigens laten strand en cultuur zich ook prima combineren bij trips naar het land. We hebben een selectie gemaakt van negen highlights van Turkije.

Pamukkale

1. Een van de beroemdste natuurwonderen van Turkije zijn de puur witte kalkterrassen van Pamukkale (“Cotton Castle” in het Engels). Het kalkhoudende warme water (35 graden) stroomt van de helling naar beneden en vormt daarmee een bijzonder uitzicht. Er worden randen gevormd, die er op afstand uitzien alsof het een kasteel van katoen is of een bevroren waterval. Omdat het om een oud Romeins kuuroord gaat ligt er bovenop de heuvel nog de ruïne van Heirapolis. Voor de beste foto’s kun je aan het eind van de dag komen als de zon tegen de horizon wegzakt en voor een mooie glans over de waterterrassen zorgt.

Efeze

2. Niet te missen, de machtige ruïne van Efeze. Het is het belangrijkste archeologische gebied van Turkije, en een van de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid. Dit gebied bestond oorspronkelijk (ca. 1100 v.Chr.) uit een aantal nederzettingen rondom het heiligdom van de grote oud-Griekse vruchtbaarheidsgodin: Artemis van Efeze. Het is een stad van kolossale monumenten en met wegen van marmer. Een rondrit door de stad duurt minstens een halve dag. Dus om alle hoogtepunten te ontdekken moet je hiervoor voldoende tijd in je reisprogramma opnemen.

Aspendos

3. Net ten zuiden van Antalya is het best bewaarde Romeinse theater te vinden. Het theater van Aspendos bekrachtigt de pracht en praal van de heerschappij van Marcus Aurelius, die hier regeerde van 161-180. Het theater werd gebouwd als geschenk aan de stad en voor de goden. Er kunnen ongeveer 12.000 toeschouwers in. Hoewel het theater de belangrijkste reden is voor een bezoek hier – voor de meeste bezoekers een reis van een halve dag van het nabijgelegen Antalya – zijn er meer ruïnes te ontdekken in een uitgestrekt heuvelachtig gebied als je de tijd hebt.

Topkapıpaleis

Een bericht dat is gedeeld door @mood_instanbul op

4. Het Topkapıpaleis (Turks: Topkapı Sarayı), wat zoveel betekent als “kanonnenpoortpaleis” (naar een nabijgelegen poort), neemt je mee naar de weelderige wereld van de sultans. Het was vanaf hier dat de sultans van het Ottomaanse tijdperk een imperium vormden dat zich uitstrekte van Europa naar het Midden-Oosten en Afrika. De interieurs, met hun decadent uitbundige betegeling en weelderige decor met juwelen, getuigen van die macht. De omliggende tuinen waren ooit het domein van het koninklijk hof, maar zijn nu open voor het publiek en zorgen voor een rustige, groene omgeving van de straten van de stad. Sultan Mehmet II gaf in 1459 de opdracht tot het bouwen van het paleis. Het paleis biedt een prachtig uitzicht over de Bosporus.

Ani ruïnestad

5. Ani is een Armeense ruïnestad in Turkije. De stad ligt op een 1338 meter hoog plateau. Door de vele stenen kerken die daar te vinden waren werd Ani destijds ‘De stad der duizend kerken’ genoemd. Het zijn nu echter allemaal verlaten gebouwen, die een bijzondere indruk geven van wat ooit de reizigers over de zijderoute te zien kregen.Eens de Armeense hoofdstad, kwam de gouden eeuw van Ani tot een einde in de 14e eeuw. Dat gebeurde door Mongoolse invallen, aardbevingen en het verdwijnen van de handel. De prachtige rode bakstenen gebouwen die nog steeds afbrokkelen tussen het steppegras hebben een fascinerend effect op iedereen die er komt. Ga ook naar de kerk van de Verlosser of de kerk van St. Gregory, waar fresco-resten nog steeds zichtbaar zijn.

Nemrut Dağı

6. De hoogste trekpleister voor oostelijk Turkije is de berg Nemrut Dağı. Bovenop de berg is een 50 meter hoge grafheuvel in de vorm van een piramide te vinden. Gigantische stenen hoofden van lang vergeten goden staren vanaf de top en werpen een griezelige sfeer over de kale bergtop. De mooiste tijd om hier te komen is bij zonsopkomst, want dan kun je de beelden zien terwijl ze vanuit de duisternis opdoemen. De grafheuvel is waarschijnlijk aangelegd voor koning Antiochus Theos (69 – 40 v.Chr.). Voor de grafheuvel staan kolossale sculpturen van koning Antiochus zelf, met naast hem twee leeuwen, twee adelaars en verscheidene Griekse, Armeense en Perzische goden.

Sümelaklooster

7. Met zijn prachtige, eenzame ligging, gebouwd in een rotswand, is het Sümelaklooster de belangrijkste attractie voor bezoekers aan de kust van de Zwarte Zee. Het Sümelaklooster staat tegen een rotswand tegen in het Ziganagebergte. Het complex ligt op 1200 meter hoogte in het nationale park Altındere. Het klooster werd gesticht in het jaar 386 na Christus tijdens het bewind van keizer Theodosius I. Dwalen in dit verlaten religieuze complex, met zijn kerkinterieurs vol met schitterende en levendige fresco’s, is indrukwekkend. Het klooster werd pas in 1923 gesloten. Als je kijkt in de lege cellen kun je je gemakkelijk de geïsoleerde levens voorstellen van de monniken die hier ooit woonden. Een van de markantste gebouwen in het klooster is de Rotskerk, die volledig is bedekt met fresco’s.

Ballonvaart Cappadocië

8. De surrealistische rotsformaties in de vallei van Cappadocië zijn de droom van elke fotograaf. Kliffen en bergkammen zorgen voor golvende panorama’s. De omgeving daar is gevormd door millennia aan wind- en wateractiviteit. Ook hebben drie vulkanen in het gebied bijgedragen aan de bijzondere vorm van de omgeving. Als bezoekers zelf geen zin hebben om te wandelen naar de uitzichten: Dit een van ’s werelds topbestemmingen om een ​​ballonvaart te maken. Bij het opkomen van de zon stijgen de ballonnen bij tientallen tegelijk op. Het gebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en beslaat een oppervlakte van 2000 km².

Aya Sophia

9. De Aya Sophia staat bekend als een van de mooiste gebouwen ter wereld. Het is een voormalige kathedraal (gedurende de hele periode van 537 – 1453 de grootste ter wereld) en een moskee in Istanboel. Tegenwoordig is het een museum dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Opzienbarend deel is de buitenkant van het gebouw waar delicate minaretten te zien zijn, die toegevoegd zijn na de Ottomaanse verovering. Het weelderige en spelonkachtige interieur met fresco’s herinnert aan de macht en macht van Constantinopel.

Goed om te weten: Voor een reis naar Turkije heb je een visum nodig als Nederlander of inwoner van België. Gelukkig is dat tegenwoordig makkelijk online te regelen.

Nog een video-impressie van het land:

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.