Comporta: dé ‘verborgen’ strand hotspot van Portugal


Sfeervolle beach restaurants, ‘boho-chic’ winkeltjes, verse vis en cocktails, een relaxte sfeer en een uitgestrekt, paradijselijk zandstrand weg van het massatoerisme: dát is Comporta. Deze ‘verborgen’ Portugese hotspot ligt in de regio de Alentejo op ongeveer een uur rijden vanaf Lissabon, naast het schiereiland Troía.

  • Harper’s Bazaar riep het uit als een van de honeymoonbestemmingen voor 2018
  • Een zandstrand met een lengte van 12 km
  • Geen hoogbouw, maar vissershuisjes langs de kust

Niet voor niets werd Comporta door Harper’s Bazaar uitgeroepen als een van de honeymoonbestemmingen voor 2018 en is de plaats zeer geliefd bij beroemdheden zoals Madonna, Christian Louboutin en ‘newly weds’ Alicia Vikander en Michael Fassbender.

Wist je dat je er tijdens een boottocht dolfijnen kunt spotten?

De grootste troef van Comporta is het 12-km lange zandstrand dat volgens sommigen behoort tot de mooiste stranden van Europa. Hier vind je geen hoogbouw en massatoerisme maar eenvoudige vissershuisjes en beachvilla’s die goed passen in de natuurlijke omgeving. Ook beroemdheden zoals Madonna, Alicia Vikander en Michael Fassbender, José Mourinho, Prinses Caroline van Monaco, Carla Bruni, Philippe Starck en Christian Louboutin komen hier graag vanwege de ongerepte kust en rustige stranden, de ‘boho-chique’ winkeltjes en de relaxte strandtenten waar je samen met de locals geniet van verse vis, goede wijnen en cocktails. De lokale restaurants serveren vooral visgerechten en zeevruchten, de keuken is er eenvoudig maar heel goed.

Vergelijking met Ibiza

De kustplaats wordt vaak vergeleken met Ibiza of Saint-Tropez maar met als grote verschil dat het er nog ongerept en rustig is. Vakantiegangers die op zoek zijn naar een relaxte, rustige strandbestemming komen in Comporta en het schiereiland Troía aan hun trekken. Maar er is meer dan het strand alleen: Comporta bestaat zowel uit het oude, gelijknamige vissersdorp als uit de regio eromheen – inclusief de plaatsjes Pego, Carvalhal, Brejos, Torre, Possanco, Carrasqueira – en ademt rust en authenticiteit. Vanuit Comporta breng je gemakkelijk een bezoek aan de omliggende rijstvelden of ontdek je het schiereiland per fiets of – net zoals Madonna – te paard. Wist je dat je er tijdens een boottocht dolfijnen kunt spotten?

Rustige strandvakantie

Naast Comporta en omgeving zijn de stranden Aberta Nova, Carvalhal en Pego het ontdekken waard. Ook hier geen hoogbouw, ‘glamour’ of massatoerisme, maar ‘geheime’ plekjes met hier en daar een strandbar. De kust van de Alentejo is dé bestemming bij uitstek voor mensen die in alle rust willen genieten van hun strandvakantie. Condé Nast Traveller tipte deze regio dan ook terecht als “Portugal’s best secret beach spots”.

Wijnproducent

Weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Évora, Elvas en Monsaraz die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken: dát is de Alentejo. De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. Het veelzijdige en pure Alentejo staat bol van de outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur, haar inwoners zijn gastvriendelijk en de gastronomie traditioneel en verfijnd tegelijk. Kortom: de Alentejo verbaast, verrast, ontroert en biedt voor elk wat wils. www.visitalentejo.pt.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.