In Münster kun je voelen hoe belangrijk vrede is

Een bericht gedeeld door PiA (@piabruceleeia) op

Münster brengt dit jaar een ode aan de vrede. Reden? Het herdenken van de Eerste Wereldoorlog die 100 jaar geleden tot een einde kwam.

  • De stad herbergt het kunstmuseum Pablo Picasso.
  • Elke dag fietsen er 100.000 mensen door de stad
  • Er zijn vijf exposities over het thema ‘Frieden’.

Daarnaast is het ook nog eens 370 jaar geleden dat de Vrede van Westfalen werd gesloten, die een einde maakte aan de 80-jarige oorlog. Vanaf 28 april belichten maar liefst vijf tentoonstellingen het thema onder de titel ‘Frieden. Von der Antike bis heute’.

Mooiste stad

De mooiste stad van Duitsland? Voor veel mensen is dat een duidelijke zaak en het feit dat Münster ook al is uitgeroepen tot ‘meest leefbare stad ter wereld’, pleit daar natuurlijk ook voor. In ieder geval is Münster een stad die zijn geschiedenis levend houdt – en een stad waar de huizen, kerken en pleinen vele verhalen kunnen vertellen. Dat merkt u vooral in het historisch-idyllische centrum van Münster, bijvoorbeeld op de Prinzipalmarkt. De 48 huizen en gebouwen op deze markt, waaronder het opvallende raadhuis en het Stadtweinhaus, vormen met hun puntgevels en arcaden een kleine wereld op zich en geven de stad een onmiskenbaar eigen gezicht en een bijzondere charme.

Rondom de Überwasserkirche, waar stadsgeschiedenis en lifestyle zich verenigen in een wirwar van straatjes en steegjes, is het oorspronkelijke Münster misschien nog wel het beste behouden gebleven.

Dat u hier prima kunt winkelen, heeft dan weer meer te maken met het heden. Direct om de hoek begint de bezienswaardige Salzstraße, de oudste handelsstraat van Münster, waar vooral het barokcarré met de Erbdrostenhof, de Dominikanerkirche en de Clemenskirche met zijn mooie baroktuinen het vermelden waard zijn. Weer een paar stappen verder bevindt zich het Ludgeriviertel, waar tal van cafés, kroegjes en restaurants te vinden zijn.

Oude haven Münster

Een uitstapje naar de Kreativkai, de uitgaansbuurt van Münster aan de stadshaven, is niet alleen op zachte zomeravonden de moeite waard. In de oude havengebouwen en de bijzondere nieuwe gebouwen die hier staan, vindt u in een stijlvolle ambiance direct aan het water bijna 24 uur per dag een mix van kunst en cultuur, horecagelegenheden en trendy clubs.

Eveneens in het havengebied is in 2004 de ‘Ausstellungshalle zeitgenössische Kunst Münster’ – of AZKM – geopend. Hier worden regelmatig exposities van individuele of groepen hedendaagse kunstenaars van nationale en internationale naam gehouden en is er behalve voor bekende grootheden uit de kunstwereld ook aandacht voor veelbelovende jonge kunstenaars.

Stad van fietsers

Elke dag fietsen er 100.000 mensen door de stad en er zijn zelfs twee keer zoveel fietsen als inwoners. In de afleveringen van de tv-serie ‘Tatort’ die zich afspelen in Münster, doet natuurlijk ook de hoofdinspecteur alles op de fiets en de fietsenstalling bij het centraal station is met 3.500 plaatsen de grootste in Duitsland. Als u dus het echte Münster-gevoel wilt ervaren, moet u beslist de fiets nemen. Wanneer u dan ook nog weet dat een fiets hier in plaats van ‘Fahrrad’ vaak ‘Leeze’ wordt genoemd, bent u perfect voorbereid voor een bezoek aan deze stad. (tekst: Germany-Travel)

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.