In Texas wordt kunst naar de straat gebracht

In Texas wordt kunst naar de straat gebracht 9

Kunst op straat in Houston. Foto: Visit Houston

In Texas zijn de dingen een beetje anders – dit motto geldt ook voor de kunst in de “Lone Star State”. De Texanen houden van kleurrijk en vriendelijk, toegankelijk voor iedereen en staan open voor elk thema.

  • Bijna elke stad in Texas heeft zijn eigen graffiti ’s
  • Graffitiartiesten deinzen niet terug voor  een “Maria replica”
  • “Street Art” in Texas is: Vrolijk, open, gezellig en op een nuchtere manier uitnodigend om van te dromen en over na te denken.

Religie reloaded: in San Antonio verandert het geloof in kleurrijke graffiti en worden kerken locaties van imposante licht- en muziekshows. Zo zetelt bijvoorbeeld Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe heel hoog op een gebouw, gespoten op een oppervlakte dat is omgevormd tot een kaars. De kathedraal van San Antonio daarentegen wordt regelmatig verlicht door een indrukwekkende lichtinstallatie.

Kunstwerken symboliseren ook de nauwe relatie met Mexico, die in Texas alom voelbaar is

De choreografie van licht en muziek is ontwikkeld door de Franse kunstenaar Xavier de Richemont en toont de geschiedenis van de stad, wat exemplarisch is voor de staat Texas. Beide kunstwerken symboliseren ook de nauwe relatie met Mexico, die in Texas alom voelbaar is: Bij Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe gaat het om de belangrijkste beschermheilige van Mexico, terwijl de architectuur van de kathedraal een koloniale erfenis is in de zuiverste vorm.

Houston’s Mural Festival

Wolkenkrabber kloven, staal en glas – wie van skylines houdt, is in Houston op de juiste plek. De stad is een verzameling van moderne architectuur, met een hele museumwijk als plek voor kunstliefhebbers, die Texas bezoeken. Daartussen groeien echter indrukwekkende “Murals”, muurschilderingen tegen de huizen aan, kleine graffitis pronken op brugpijlers en kleurrijke beletteringen glunderen in hofjes. Deze murals zijn mede te danken aan het jaarlijkse Houston Mural Festival, dat zich ten doel heeft gesteld om de coolste artiesten in de stad te verzamelen. Als je de stad vanuit dit oogpunt wilt verkennen, kun je tijdens regelmatig plaatsvindende Mural Tours echte experts en enthousiastelingen ontmoeten, die inzichten geven in de scene.

Campus van kleuren

Openbare kunst maakt volop deel uit van de campus van de Texas Tech University in Lubbock. Maar liefst 100 kunstwerken van bekende kunstenaars staan/liggen verspreid over de campus, omdat volgens het basisprincipe van een universiteit de openbare ruimte is ontworpen om mensen uit te nodigen om te blijven hangen, na te denken, te reflecteren en zich te verbazen. Het project wordt gefinancierd met publiek geld: Een procent van de kosten van elk openbaar project wordt in een pot verzameld. Hiermee worden later de kunstwerken gekocht. Een boekje hierover toont het artistieke pad over de campus en legt het idee en de achtergrond uit van elk van de indrukwekkende en zeer diverse kunstwerken.

Dallas ‘Deep Ellum Quarter

Het heeft een rijke geschiedenis achter de rug – het Deep Ellum-district in Dallas. Het was een industriestad, een smeltkroes van culturen, een uitgaanscentrum en tegenwoordig is het de ontmoetingsplek van een levendige kunstscène. Bijna 50 muurschilderingen zijn te vinden in de verschillende hoeken van het district; en toch trekt één kunstobject de aandacht van iedereen: de Traveling Man bestaat uit verschillende gigantische robotfiguren die het verhaal vertellen van de ontwikkeling van de reiziger. Volgens de verhalen was het een locomotief, een overblijfsel uit het industriële tijdperk van de wijk. Een paar druppels gin en uit de trein werd een gelukkig stalen figuur, dat eraan herinnert, dat het leven een reis is, die je niet alleen onderneemt. Street Art kan ook poëzie zijn!

Over Texas

Wild West, Cowboys & Pioneer Spirit! Iedereen kent hem, de mythe van Texas. Met zijn zandstranden aan de Golf van Mexico, de machtige valleien van de Rio Grande, de woestijn- en moerasgebieden, de eindeloze prairies en trendy steden. Texas is echter veel meer dan dat. Originaliteit ontmoet moderniteit – Welkom in de “Lone Star State”! Directe vluchten naar de op een na grootste staat van de Verenigde Staten worden aangeboden vanuit Amsterdam met KLM, American Airlines en United Airlines. Ga voor meer informatie over Texas naar www.traveltexas.com.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.