Mannheim opent vandaag spectaculaire nieuwe Kunsthalle

Mannheim is niet alleen een plek voor kunst, maar ook voor een culinaire trip. Zoals hier bij restaurant Die Küche. Foto: Stadtmarketing-Mannheim-GmbH_Christoph-Düpper


In de Duitse kunst- en cultuurstad Mannheim opent vandaag de nieuwe Kunsthalle, het grootste, nieuwe museum van Duitsland. De nieuwe Kunsthalle is gevestigd in een van de grootste Jugendstilfabrieken. Het nieuwe museum is daarmee een ‘stad in een stad’ en heeft door de grote ramen die veel licht doorlaten een kosmopolitische uitstraling.

  • De zeven tentoonstellingshallen zijn omringd door een transparant en bronskleuring metalen net.
  • De hallen zijn met elkaar verbonden door bruggen, terrassen en een daktuin.
  • De entree dient als een verlengstuk van de straat en nodigt mensen uit in het centrale atrium.

Een oppervlakte van zo’n 13.000 m² – gelijk aan ongeveer twee voetbalvelden – biedt nu nog meer ruimte voor kunst. 13 galerijen zijn volledig hieraan gewijd en daarnaast is nog 1.500 m² beschikbaar voor speciale tentoonstellingen. 9 galerijen en 3 terrassen zijn gewijd aan de in-house collectie met gerenommeerde werken van Francis Bacon en Édouard Manet.

De “Grand Opening” is  met werk van de wereldberoemde Canadese fotokunstenaar Jeff Wall (van 2 juni tot 9 september 2018).

Particuliere investeerders, de stad Mannheim en diverse stichtingen hebben gezamenlijk zo’n 70 miljoen euro geïnvesteerd in dit innovatieve, op maat gemaakte, architectonisch ontwerp van het Duitse architectenbureau Gerkan, Marg en Partners.

Openbare collectie

De “Grand Opening” start met werk van de wereldberoemde Canadese fotokunstenaar Jeff Wall (van 2 juni tot 9 september 2018). Daarnaast zijn werken van internationale kunstenaars als Anselm Kiefer, Rebecca Horn, William Kentridge en James Turrell te zien.

De Kunsthalle Mannheim is een van ’s werelds eerste openbare collecties van moderne kunst. Het museum werd meer dan honderd jaar geleden geopend en heeft een verzameling internationale kunstwerken van Édouard Manet tot Francis Bacon en een focus op beeldhouwkunst die uniek is in Duitsland.

Sterren-restaurants

Mannheim is niet alleen de perfecte bestemming voor kunst- en cultuurliefhebbers. Met zes Michelin-sterrenrestaurants op slechts een paar minuten lopen van elkaar, is de stad een hotspot geworden voor culinaire liefhebbers. Mannheim biedt nieuwe, exclusieve en hoogwaardige gastronomische concepten die kunnen worden gecombineerd met winkelen.

Op de bovenste verdieping van het traditionele modehuis Engelhorn serveert de jongste tweesterren-chef-kok Tristan Brandt gastronomie van wereldklasse in restaurant “Opus V”. In hetzelfde gebouw kan restaurant “Le Corange”, onder leiding van chef Dominik Markowitz, sinds eind 2017 uitkijken naar een ster.

Slechts een paar honderd meter verderop serveert sterrenchef Dennis Maier op hoogste niveau in de “Emma Wolf since 1920”, in het nieuwe Q 6 Q 7-district. Daarmee is het Q 6 Q 7-district in Duitsland het enige winkelcentrum met zo’n uitstekende gastronomie. Het restaurant “Dobler’s” is een echte Mannheim-instituut onder de sterrenrestaurants. En aan de oevers van de Rijn hebben de Palatijn Gregor Ruppenthal en zijn restaurant “Marly” een Michelin-ster gekregen voor de mediterraans geïnspireerde, creatieve keuken.

Winkelstad

Naast de nodige dosis kunst, cultuur en gastronomie kun je in Mannheim naar hartenlust shoppen. Modern, gevarieerd en divers – in Mannheim vind je alles op een relatief klein gebied.

Die Planken in Mannheim worden beschouwd als de “langste loopbrug” van de stad. Daar vind je naast vele kleine winkeltjes en traditionele warenhuizen ook concept stores, boekhandels en natuurlijk grote winkelketens. Hoogtepunt is het aanbod van schoenenwinkels die ongeëvenaard is. Vanwege het uitgebreide herontwerp van de winkelstraat dat gepland staat, schittert de ‘catwalk van Mannheim’ eind 2019 in een geheel nieuwe pracht. De smalle zijstraten en passages bieden meer ruimte voor ontdekkingen, van exclusieve parfumeries tot boetiekjes.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.