Met een elektrische auto in 827 dagen naar Australië

Op 15 maart 2016 vertrok Haarlemmer Wiebe Wakker uit Houten met zijn elektrische auto, eindbestemming: Sydney. Op 19 juni 2018 is het hem eindelijk gelukt om Darwin te bereiken en is daarmee de eerste persoon ooit die naar de andere kant van de wereld reedt in een elektrische auto. Daar waren 827 dagen voor nodig en 33 landen, maar nul benzinestations.

Wakker is afhankelijk van social media en goedwilligheid van mensen die hem naar Sydney helpen. Wakker’s project ‘Plug Me In’ is gebaseerd op de samenwerking tussen mensen waarbij iedereen zijn eigen inbreng heeft. Op de website plugmeinproject.com heeft iedereen de mogelijkheid Wakker te ondersteunen met een maaltijd, een dak boven zijn hoofd of een stopcontact om zijn elektrische auto op te laden. De route wordt bepaald aan de hand van deze aanbiedingen en dit leidde Wakker kriskras over de wereld, door 33 landen en zonder geld, maar met een hoger doel.
Inmiddels hebben al meer dan 1.450 mensen uit 45 landen bijgedragen aan het project en dit leidde tot onverwachte ontmoetingen met een minister in Duitsland, sjeiks in de Emiraten en een koninklijke familie in Maleisië.

Met een elektrische auto in 827 dagen naar Australië 9

De route die met de elektrische auto werd afgelegd.

Stekkerauto

Met een missie om de mythe weg te nemen dat elektrische voertuigen niet hetzelfde uithoudingsvermogen hebben als hun brandstof aangedreven broertjes, heeft Wakker inmiddels al 66.000 kilometer afgelegd in een omgebouwde elektrische station wagon met een reikwijdte van 200 kilometer.
“De transitie naar elektrisch rijden gaat niet snel genoeg, mede door de vele vooroordelen die erover bestaan” zegt Wakker. “Mensen denken dat EV’s niet betrouwbaar zijn en dat je er geen lange afstanden mee kunt afleggen. Als ik met een stekkerauto naar de andere kant van de wereld kan rijden, waarom kunnen wij ze dan niet gebruiken om er mee naar de supermarkt te rijden?”

Australie

Wakker kwam 30 mei aan in Darwin met een vliegtuig vanuit Oost-Timor maar is in juni herenigd met zijn auto, de Blue Bandit, toen die werd vrijgegeven door de Australische douane.
“Ik ben ongelofelijk opgelucht dat ik eindelijk Australië heb bereikt. Ik heb verschillende tegenslagen te verwerken gehad. In India ontplofte de lader van de auto die gerepareerd moest worden en in Indonesië kwam er water in de batterij toen ik in een overstroomde weg terecht kwam, waardoor ik drie maanden in Soerabaja moest verblijven. Ook stond ik een aantal keer stil omdat er geen geld was om de reis voort te zetten. Na al deze uitdagingen ben ik erg blij en trots dat ik zo ver ben gekomen.” Zegt Wakker vanuit Darwin.

Elektrische pionier

Wakker was de eerste persoon die Turkije, Iran, India, Myanmar, Maleisië en Indonesië doorkruiste met een volledig elektrische auto. Het huidige record ‘langste afstand in een elektrisch voertuig (non-solar)’ van 22.000km heeft hij inmiddels ruim verbroken. Wakker heeft 66.000 kilometer afgelegd en daar komen er in Australië nog een hoop bij.

Links naar Plug Me In:
www.plugmeinproject.com
www.facebook.com/PlugMeIn

Met een elektrische auto in 827 dagen naar Australië 11

Wiebe bij zijn aankomst in Darwin. Foto: PlugmeInProject.com

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.