Nederlanders bang voor Afrika-vakantie?


De natuur van Gambia op Instagram.

Denk je aan vakantie, dan denk je niet direct aan landen als Gambia, Senegal en Tunesië. Hoewel deze landen de laatste jaren negatief in het nieuws kwamen, lijkt die onrust nu voorbij. Wat doet dat met de Nederlandse vakantieganger? Online reizenvergelijker TravelHunter zocht het uit.

Aan de ruim 500 deelnemers aan het onderzoek is gevraagd om de angst per land weer te geven op een schaal van 1 tot 10. Met een gemiddelde score van 4.9 blijkt dat de Nederlandse vakantieganger niet bang is om op vakantie te gaan naar deze Afrikaanse landen.

Gemiddelde score per land
Gambia 4,7
Tunesië 5,0
Senegal 5,1

Wanneer vakantiebestemmingen negatief in het nieuws zijn, groeit de angst onder Nederlandse vakantiegangers. “Toch ebt dat angstgevoel weer weg”, zo zegt Alannah Paans, eigenaar van online reizenvergelijker TravelHunter. “Hoe langer een land niet meer negatief in het nieuws is, hoe meer mensen er weer heen durven. Dat zie ik nu ook gebeuren bij landen als Turkije en Egypte.”

Veiligheid

Een deelnemer aan het onderzoek onderschrijft die conclusie: “Persoonlijk denk ik dat mensen graag veiligheid kiezen en ze daarom dit soort landen overslaan. Maar de ervaring heeft mij geleerd dat ‘onveilige’ landen in de praktijk helemaal niet zo onveilig zijn als wordt gedacht. Het is vooral het beeld van het land dat mensen hebben dat onveilig voelt.”

Paans ziet duidelijk dat onrust invloed heeft op de statistieken: “In de vakantieaanbiedingen die wij analyseren, is duidelijk te zien dat de prijzen dalen in landen waar onrust is geweest. Logisch, want wanneer de vraag daalt, daalt de prijs mee. Zodra een situatie zich echter gestabiliseerd heeft, zien we een grote groei van boekingen naar dit soort landen. Reizigers krijgen in die periode van herstel veel waar voor hun geld. Dat blijkt voor een groot aantal mensen heel aantrekkelijk te zijn.”

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.