Wat te doen bij een vliegtuigstaking?

Vliegtuigen op Schiphol. Foto: Elkedagvakantie


Stakingen in het luchtverkeer is een van de tegenslagen die een reiziger kan treffen. Natuurlijk ligt het buiten onze macht om een staking te kunnen voorkomen, maar er zijn wel verschillende manieren om zo min mogelijk getroffen te worden door een staking en niet meteen veel geld kwijt te raken. De reissite Holidayguru.nl maakte dit overzicht om te zorgen zo min mogelijk hinder te ondervinden van een staking.

Stakingen worden vaak vooraf aangekondigd, laat jezelf dus informeren en zoek naar alternatieven.
Een staking wordt niet van de ene op de andere dag georganiseerd en normaal gesproken worden hier een of twee maanden over onderhandeld voordat ze worden uitgevoerd. Een goede manier om op de hoogte te blijven is door de reissectie van de kranten te lezen of waarschuwingen in te stellen zodat je meldingen automatisch kan ontvangen. Vaak bereiken de berichten over de stakingen pas de voorpagina’s als ze al zijn begonnen en ligt de focus vaak op de problemen die veroorzaakt worden.

Controleer de website, blog of sociale netwerk van de luchtvaartmaatschappij
Een luchtvaartmaatschappij heeft het beste met zijn reizigers voor in het geval van een staking. Bezoek dus regelmatig de informatiepagina van de website en blijf up-to-date met de sociale media. Indien hier een bericht te vinden is van een mogelijke staking zullen er ook meteen oplossingen worden gegeven. Denk hierbij aan een alternatieve vlucht of een contactnummer waar je je vragen aan kan stellen.

Ken je rechten
Voordat je uit gaat vallen via de sociale media of met de handen in het haar gaat zitten, informeer jezelf eerst goed over de rechten die je hebt en de stappen die je kan nemen om hier zo min mogelijk de dupe van te zijn. Een boos bericht sturen naar de luchtvaartmaatschappij is niet de oplossing, omdat de stakingen vaak binnen de regels van de luchtvaartmaatschappij vallen en de medewerkers het recht hebben om te staken.

Gebruik officiële kanalen zoals EUclaim
De website van EUclaim heeft bijvoorbeeld stap voor stap uitgelegd hoe je een claim indient tegen je luchtvaartmaatschappij en in welke situaties je überhaupt recht hebt op een vergoeding. Verder kan je hier gemakkelijk berekenen wat je ongeveer terug zou moeten krijgen indien je recht hebt op een claim.

Houd het hoofd koel en bereid je voor om lang te moeten wachten
Het indienen van een claim is een langdurig proces. Niemand kan voorkomen dat de vluchten worden beïnvloedt tijdens een staking. Door het volgen van bovenstaande stappen, het vanaf het begin goed laten informeren of er een alternatieve vlucht voor je is en verder alle communicatie goed bewaren. Het proces kan maanden duren, maar het is ten slotte het belangrijkste dat jij je geld kan terugkrijgen.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.