Hier geven ze in Frankrijk boetes voor

Nederlanders die op weg gaan naar hun vakantieadres in Frankrijk, blijken niet allemaal goed op de hoogte van de aldaar geldende verkeersregels voor automobilisten en fietsers. Hier onder een preventielijst in samenwerking met de Franse kampeerketen Les Castels om zo vakantiegangers te behoeden voor overtredingen, die fikse boetes tot gevolg kunnen hebben.

De afgelopen jaren zijn er in Frankrijk diverse nieuwe verkeersregels ingevoerd als reactie op de toename van fietsers en mobiel gedrag in het verkeer. Deze regels gaan echter veel verder dan die in ons land gelden. Zo kan een Nederlander die ’s avonds na een diner in het dorp nietsvermoedend terugfietst naar de camping buiten het dorp worden beboet voor het niet dragen van een veiligheidshesje. De Franse kampeerketen Les Castels, met 32 campings door heel Frankrijk, ontvangt jaarlijks zo’n 1 miljoen gasten, met Nederlanders na de Engelsen als 2e nationaliteit. Reden om hun buitenlandse gasten te attenderen op overtredingen die door onwetendheid snel gemaakt (kunnen), onderweg of tijdens de vakantie:

1. Koptelefoon op tijdens het rijden (ook op de fiets!) – 135 euro boete
Bellen met een mobiele telefoon in de auto of op de fiets was al lang een overtreding in Frankrijk, maar ook het gebruik van oortjes (voor bellen of muziek) is verboden voor bestuurders van alle voertuigen.

2. Kinderen op de fiets zonder helm – 135 euro boete
Sinds vorig jaar geldt een verbod op het fietsen zonder helm voor kinderen jonger dan 12 jaar. Dit geldt zowel voor kinderen die zelf rijden als kinderen achterop in een kinderzitje. Hun volwassen begeleider gaat op de bon, de kinderen zelf natuurlijk niet…

3. Doorrijden tot op het fietsvak voor het stoplicht – 35 euro boete
Met je auto op het fietsvak (sas-vélo) staan is ook een overtreding die op afstand met een beveiligingscamera wordt gesignaleerd en vastgelegd.

4. Parijs, Grenoble of Lyon binnenrijden zonder milieusticker – 68 euro boete
Wie op een doordeweekse dag Parijs wil binnenrijden, heeft tegenwoordig een ecovignet nodig, de Crit’Air-sticker. Inmiddels geldt dit ook voor steden als Lille, Grenoble en Straatsburg. Andere steden zoals Lyon, Toulouse en Annecy hanteren milieuzones waar een stickerverplichting geldt als de luchtkwaliteit onder de norm komt. Het aantal Franse steden én departementen dat zich aansluit bij deze maatregel groeit snel.

5. ’s Avonds fietsen zonder veiligheidshesje – 35 euro boete
Sinds 2008 zijn fietsers in Frankrijk verplicht om een reflecterend hesje te dragen als ze zich na het vallen van de nacht buiten de bebouwde kom begeven. Ook verboden zodra het donker is (zelfs in de stad): naast elkaar fietsen!

6. Bellen in stilstaande auto langs de weg – 135 euro boete
Automobilisten die in Frankrijk hun auto langs de kant van de weg zetten om een telefoongesprek te voeren of bijvoorbeeld een berichtje te beantwoorden, riskeren voortaan ook een bekeuring van 135 euro. Het is wel toegestaan om mobiel te bellen als de auto op een gemarkeerde parkeerplaats langs de weg staat.

7. Kampvuurtje maken op het strand, 38 euro boete
Het toppunt van gezelligheid en het liefst nog met een gitaar erbij: met z’n allen rond een kampvuur op het strand. Helaas, dit is strikt verboden, tenzij dit plaatsvindt op privéterrein met toestemming van de eigenaar.

8. Wildkamperen of kamperen op het strand, tot 1500 euro boete
Vrijheid, blijheid. De toenemende populariteit van de campingcar bevestigt de zomertrend van 2018. Maar let op: in Frankrijk is wildkamperen in de vrije natuur veelal verboden of uiterst gereglementeerd. Het niet respecteren kan een hele forse boete betekenen.

Over Les Castels

Bijna 60 jaar geleden begonnen in de achtertuinen van kastelen en landhuizen, vandaag de dag een kampeerketen van authentieke domeinen door heel Frankrijk, met 32 campings, waarvan 80% met vijfsterrenstatus. Ruimte is een groot goed: een Castels Camping beslaat gemiddeld 10,5 hectare. Dat is 5 keer zoveel als de gemiddelde grootte van campings in Frankrijk met een gelijk aantal kampeerplaatsen. Meer informatie www.camping-castels.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.