Wanneer zijn de ‘Zwarte Zaterdagen’ dit jaar?

Wanneer zijn de 'Zwarte Zaterdagen' dit jaar? 8

Ongeluk in Frankrijk tijdens de vakantie. Foto: Elkedagvakantie


Zwarte zaterdag betekent topdrukte op de wegen in Frankrijk. Honderden kilometers vakantiefiles zorgen al voor veel oponthoud op zaterdag 21 juli 2018 en zaterdag 28 juli 2018. Zaterdag 4 augustus wordt 2018 in Frankrijk aangemerkt als Zwarte Zaterdag. De maand augustus is traditioneel de vakantiemaand in Zuid Europa en in het weekeinde van 4-5 augustus vertrekken vooral Parijzenaren massaal naar het zuiden.

Zomerdrukte in Europa

In Frankrijk zitten vanaf juli er zowel veel vertrekkende als terugreizende vakantiegangers op de weg. Er staan dan files in zuidelijke en noordelijke richting. De grootste problemen zijn te verwachten op de A10 Parijs-Bordeaux-Spaanse grens en op de A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens. Het beste is om in de zomermaanden sowieso niet op zaterdag door Frankrijk te reizen. Op de zondagen wordt meestal minder drukte verwacht, maar de zondagen 5 en 12 augustus zijn wel druk.

Let op: Met ingang van 1 juli 2018 gaat in Frankijk de maximumsnelheid op tweerichtingswegen zonder middenafscheiding (routes nationales en routes départementales) omlaag van 90 naar 80 km/h.

Rest van Europa

De drukste weekends in Duitsland zijn van half juli tot half augustus. In Duitsland is het in de zomer niet ongewoon dat er files ontstaan met een lengte van meer dan 50 kilometer onder andere door wegwerkzaamheden en incidenten. De beste dagen om te reizen zijn doordeweekse dagen.

In Oostenrijk is de kans op files het groots tijdens de weekends van half juli tot en met half augustus het drukst.
In Zwitserland zijn de weekends in augustus het drukst. Rond woensdag 1 augustus is het ook druk vanwege de Zwitserse nationale feestdag.
In Italië zijn de weekends van eind juli en de eerste twee van augustus het drukst. Rond woensdag 15 augustus wordt het ook druk vanwege de feestdag Maria Tenhemelopneming.

Wegenwachten naar Frankrijk en Italië

In totaal zijn er deze zomer zestien wegenwachten aan het werk in Frankrijk en Italië om leden met autoproblemen weer op weg te helpen. Vanaf begin juli tot eind augustus worden 12 wegenwachten gestationeerd in populaire vakantiegebieden in Frankrijk, 3 wegenwachten zijn actief rond het Gardameer en 1 in Toscane.

Frankrijk is al jaren de nummer één zomervakantiebestemming voor Nederlanders en een belangrijk doorreisland voor diverse bestemmingen in het zuiden van Europa. Frankrijk kent in tegenstelling tot veel Europese landen geen landelijke wegenwachtorganisatie, reden voor de ANWB Alarmcentrale het lokale netwerk aan te vullen met ervaren Wegenwachten.

Nog meer handige tips van de Wegenwacht

Vloeistoffen

Inspecteer voor vertrek het niveau van de koelvloeistof, de ruitenwisservloeistof en het oliepeil van de auto.

Reservewiel

Mocht de auto niet zijn uitgerust met een standaard reservewiel, neem die dan samen met krik en wielboutsleutel mee.

Verlichting

Slechte verlichting brengt grote risico’s met zich mee. Loop daarom alle lampen na.

Bandenspanning

Zorg voor de juiste bandenspanning. Als de auto zwaar wordt beladen, moet de bandenspanning worden verhoogd om een goede wegligging te behouden en brandstof te besparen. Controleer ook het bandenprofiel.

Ruitenwissers

Wanneer ruitenwissers overdreven veel geluid maken of strepen trekken, wordt het tijd de wisserbladen te vervangen.

Ook handig

Neem de reservesleutel mee, ook die van de caravan. Denk aan routekaarten, vignetten en mileustickers.

Een aantal wegenwachten maken gedurende hun weken in het buitenland vlogs. Deze zijn te zien via het ANWB YouTube-kanaal

Bekijk hier de vlog van wegenwacht Michael waarin hij uitlegt hoe je moet rijden in de bergen.

Bekijk hier de vlog van wegenwacht Wouter, wat gebeurt er als je met de auto strandt in Frankrijk.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.