Texas per trein, ballon of cabrio, het kan allemaal

Per luchtballon de pracht van Texas verkennen. Foto: Texas Tourism


Een roadtrip is de beste manier om de diversiteit van Texas te leren kennen. Naast de auto of op de motor zijn er talloze andere mogelijkheden om van A naar B te komen en het land en de mensen te leren kennen. Of het nu hoog boven de wolken is of stevig in het zadel, met de historische stoomlocomotief of op de fiets: reizigers kunnen met onconventionele transportmiddelen een bijzonder gevoel creëren voor de op één na grootste staat van de VS en intensief genieten van de ongerepte natuur van Texas.

Ballonvaart over Longview

Net als boven de wolken: het oudste ‘vliegtuig’ ter wereld geeft nog steeds een gevoel van vrijheid en avontuur. Het gebied rond Longview is – zoals de naam al doet vermoeden – de heteluchtballonhoofdstad van Texas. Prachtig uitzicht over het bruisende water van Lake Cherokee, dichte dennenbossen, weiden met vers gemaaid hooi of de beroemde longhorns, laten blijvende indrukken achter vanuit het perspectief van een vogel.

Texas State Railroad

Een schat aan waarnemingen voor de zintuigen wacht in Piney Woods in het oosten van de staat, waar verschillende ecosystemen en wildlife elkaar ontmoeten. Het verkennen van deze regio met een stoomlocomotief uit de jaren twintig, waarbij historische verhalen kunnen worden beluisterd, brengt reizigers in de nostalgische sfeer van een treinreis van 100 jaar geleden. Een stop is in Palestina vooral de moeite waard, waar er meer gebouwen staan in het “National Register of Historic Places” dan in bijna elke andere stad in Texas, terwijl in Jacksonville majestueuze dennen en blauwe meren zorgen voor een serene rust.

Legendarische Route 66

De streek rond Palo Duro Canyon, de op één na grootste canyon van de Verenigde Staten, diende als winterreservaat voor de Comanche-Indianen. Later gebruikten kolonisten hun paden en uiteindelijk werd in de jaren 1920 de legendarische Route 66 gebouwd langs de oude indiaanse paden – die precies hier halverwege de route markeerden. In het midden van de laatste vrije thuisbasis van de Comanche Indianen en op slechts 15 kilometer van Route 66 ligt de ranch “Cowgirls and Cowboys in the West”. Hier kunnen bezoekers, van beginners tot professionals, het zadel in klimmen en te paard de canyon en Route 66 ontdekken. Bijzonder romantisch zijn de zonsondergang tochten, bijzonder spectaculair zijn de “Cattle Roundup Vacations”, waar ruiters echte cowboys worden op verscheidene dagen.

Fietsen in Hill Country

Juist de fiets maakt dit gebied letterlijk “tastbaar”: velden vol wilde bloemen, beekjes door geurige cipresbossen en traditionele wijnmakerijen flankeren de paden in de Hill Country regio. Een goed startpunt voor fietstochten is het voormalige Duitse emigrantenstadje Fredericksburg, omringd door wijngaarden, schilderachtig gelegen in het hart van Texas. De “Luckenbach Loop Alternate”, een 50 km lange fietsroute, kan in een dagtocht worden gedaan. Tijdens de tocht word er ook een stop gemaakt hier in het vier-zielen-dorpje Luckenbach, dat elke avond een openluchtpodium wordt voor countrymusici – ga mee jammen, neuriën en zingen, u bent van harte welkom! S ’avonds een glas Texaanse wijn onder een van de vele eikenbomen – en het leven is prima.

Big Bend National Park vanaf een boot

Coyotes en beren, spectaculaire landschappen en ongerepte natuur – dat is West Texas. Vijf canyons zijn te vinden in Big Bend National Park, en deze zijn te bewonderen vanuit de Rio Grande net zoals de fauna van het park: roodwangschildpadden zonnebaden op rotsen en boomstammen, blauwe reigers en groene ijsvogels vliegen langs de rivier, bevers zijn hier en daar te horen. Of het nu in een kajak, kano of tijdens het raften is: rondleidingen van twee uur tot tien dagen worden aangeboden op de Rio Grande. Afhankelijk van de sector biedt de rivier ideale omstandigheden voor beginners en gevorderden: de rivier loopt soms door 450 meter diepe kloven, soms door brede, open stukken met uitzicht op de omliggende hoogvlaktes en bergen van de Verenigde Staten en Mexico.

Hoe kom je er?

Directe vluchten naar de op een na grootste staat van de Verenigde Staten worden aangeboden vanuit Amsterdam met KLM, American Airlines en United Airlines. Ga voor meer informatie over Texas naar www.traveltexas.com.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.