In Noorwegen kun je nu al skiën

Deze sneeuw ligt er al in oktober 2018 in Noorwegen. Foto: Myrkdalen-Kaia-Finne


In 25 jaar is er nog nooit zo vroeg in het seizoen al zoveel sneeuw gevallen in het Noorse Myrkdalen als dit jaar. Hoewel de liften nog niet open zijn, kun je al wel al de latten onderbinden en al toerskiënd de bergen afdalen. Wie liever later in het winterseizoen gaat, zit hier ook goed: met nieuwe excursies als een fjordsafari, begeleid off-pisteskiën tussen de fjorden, en de tweede editie van Dutchweek Norway.

Meeste vroege sneeuw in 25 jaar

Hoewel de pistes officieel pas 1 december openen, is het nu al mogelijk om de besneeuwde bergen in het grootste skiresort van west-Noorwegen te trotseren. Wie niet schroomt om zelf naar boven te lopen, kan nu al toerskiënd naar beneden in Myrkdalen. Het gebied is sowieso koploper als het gaat om sneeuwval en sneeuwzekerheid: hier valt met minstens 15 meter verse poeder jaarlijks meer sneeuw dan in de meeste andere Europese skigebieden. Dit jaar begint de winterpret al heel vroeg: in de afgelopen 25 jaar is er niet een keer al zo vroeg in het jaar zoveel sneeuw gevallen. Vakantiegangers die later in het seizoen pas richting de bergen willen, hebben tot in mei de tijd. Zelfs in april valt er nog vrijwel dagelijks verse sneeuw.

Op winterfjordsafari door UNESCO-Werelderfgoed

Nieuw dit wintersportseizoen is de The Magical Snow & Fjord Experience. Wie deze excursie boekt, ontdekt in drie dagen het landschap van Myrkdalen en omgeving. De reis start in Myrkdalen, waar je na twee dagen vol afdalingen en per bus naar Flåm vertrekt. Vanuit daar stap je op een fjordcruise die je door de smalle Nærøyfjorden en langs steile bergen en pittoreske dorpjes brengt. Ook bezoek je het Stegastein Viewpoint, een uitkijkpunt dat 30 meter over de berghelling en 650 meter boven het Aurlandsfjord uitsteekt, en je een panoramisch uitzicht over het fjord en de bergen geeft. Op de terugweg pak je de wereldberoemde Flåm Railway van Flåm naar Myrdal, en maak je een van de steilste en mooiste treinreizen ter wereld.

Begeleid off-piste skiën tussen de fjorden

Vanaf dit wintersportseizoen is het vanuit Myrkdalen mogelijk onder begeleiding de off-pistemogelijkheden van de omgeving te ontdekken. In vijf dagen combineer je zowel sightseeing vanaf een fjordcruise met het off-pisteskiën onder begeleiding van gecertificeerde gidsen. Er zijn meerdere pakketten die je kunt boeken. Het meest uitgebreide pakket biedt twee overnachtingen en een tweedaagse liftpas voor het skiresort van Myrkdalen. Daarna reis je per bus af naar Gudvangen, waar je op de fjordcruise stapt die je via het UNESCO Nærøyfjord naar Flåm brengt. Daar pak je de Flåm Railway naar Vatnahalsen, waar je twee volle dagen en nachten verblijft. Twee dagen lang ga je met een gecertificeerde gids freeriden door het gebied.

Tweede editie Dutchweek Norway in 2019

Na meerdere edities in andere Europese skigebieden vindt Dutchweek Norway aankomend skiseizoen voor de tweede keer plaats in Myrkdalen. Van 3 tot en met 7 april 2019 is het skiresort terrein van Nederlandse wintersporters die op zoek zijn naar avontuur en een combinatie van skiën, boarden en ander entertainment. Ieder jaar reizen Nederlandse dj’s en internationale artiesten naar Dutchweek af om de feestganger te voorzien van onvergetelijke après-ski en clubavonden en kunnen diverse excursies bijgeboekt worden.

Vanuit Amsterdam vertrekken er dagelijks meerdere directe vluchten van KLM naar de luchthaven van Bergen. Vanuit daar is het twee uur rijden naar Myrkdalen. Het is ook mogelijk om de trein te nemen.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.