Beitostølen: Noors langlaufwalhalla

Langlaufen in Noorwegen. Foto: PR


Het Noorse dorp Beitostølen huist in de wintermaanden meer wintersporters dan inwoners. Niet verrassend, want met sneeuwgarantie van 10 november tot 1 mei, 320 kilometer aan langlaufloipes, 17 kilometer aan skipistes en tientallen andere winteractiviteiten, is het skigebied geschikt voor een heel brede doelgroep. Jong en oud, beginners en gevorderden, en mensen die liever niet op de latten staan vervelen zich hier geen moment.

Langlaufwalhalla

Beitostølen ligt aan de voet van Jotunheimen Nationaal Park op een hoogte van 700-1135 meter. Daardoor is het ook heel sneeuwzeker: de pistes zijn open van 10 november tot 1 mei. Het gebied is geschikt voor iedere type wintersporter, maar is met name voor langlaufers een must visit. Met 320 kilometer aan langlaufloipes, waarvan 1 loipe ‘s avonds tot 22:00 uur verlicht is, is er elke dag wel een nieuw gebied te ontdekken. Ook professionals hebben hier iets te zoeken: van 6 tot en met 15 maart 2019 vindt de jaarlijkse Masters World Cup voor de eerste keer plaats in Beitostølen. Na eerdere edities in onder meer Oslo, Geilo en Lillehammer, zal het Noorse dorp in 2019 de jaarlijkse langlaufcompetitie voor Master skiërs wereldwijd hosten. Het is echter niet voor het eerst dat Beitostølen een launglaufevenement organiseert: sinds 1985 host het skidorp ook jaarlijks de eerste race van het Noorse seizoen.

Allround skigebied

Naast langlaufen staat Beitostølen ook bekend om haar familievriendelijke mogelijkheden. De groene beginnerspistes en vele lesmogelijkheden maken het een gebied dat geschikt is voor elke leeftijd. Het biedt niet alleen vier stoeltjesliften en vijf sleepliften, maar ook een kinderlift. Daarnaast huist Beitostølen een funpark en organiseert het diverse activiteiten speciaal gericht op de kleinsten. In totaal is er 17 kilometer aan pistes te trotseren, waarvan vier blauw, negen rood en vijf zwart. Twee hiervan zijn ‘s avonds verlicht. De meer uitdagende pistes liggen in Raudalen, aan de andere kant van het dal.

Winteractiviteiten

Ook voor wie niet continu op de latten wil staan is er genoeg vertier. Zo kun je in Beitostølen snowraften, sneeuwscooteren, paardrijden en op huskysafari. Ook ijsvissen, een dagje spa en zwemmen in het grootste zwembad in een Noors berggebied behoren tot de mogelijkheden. Ver lopen voor de supermarkt, souvenirs, pubs, bars, restaurants en souvenirs hoef je nooit: alles in dit gebied is op loopafstand. Kun je de auto mooi de hele vakantie laten staan.

Beitostølen ligt in het hart van Noorwegen en is het makkelijkst te bereiken via Oslo. Vlieg met een rechtstreekse KLM-vlucht naar Oslo Gardermoen en rijd vanaf hier in 3,5 uur met een huurauto naar het Noorse skigebied. Diverse accommodaties in Beitostølen bieden ook een shuttleservice vanaf het vliegveld aan. Een andere mogelijkheid is om met je eigen auto naar Kiel af te reizen, daar op de Color Line-ferry naar Oslo te stappen en bij aankomst in de haven het laatste stuk te rijden, wat ook ongeveer 3,5 uur in beslag neemt.

Wil je meer informatie over Beitostølen en de andere Noorse skipistes? Bekijk de website van Norway Home of Skiing en zie welke mogelijkheden het land nog meer op wintersportgebied te bieden heeft.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.