Engeland viert 75-jaar D-day groots

Afbeelden van militairen na de landing in een Frans D-Day-museum.Foto/Kopie: Elkedagvakantie/Musée Utah Beach

Op 6 juni 2019 wordt met de viering van 75 jaar D-Day en de Slag om Normandië in de Tweede Wereldoorlog, stilgestaan bij een belangrijk moment in de wereldgeschiedenis. Deze historische mijlpaal zal volgend jaar op verschillende wijzen worden herdacht. De vijf musea van de Imperial War Museums (IWM), die verspreid liggen over het Verenigd Koninkrijk, vertellen tussen 1 en 9 juni opnieuw het verhaal.

Zij doen dat op drie historische locaties, die een belangrijke rol hebben gespeeld rond D-Day: het voormalige oorlogsschip de HMS Belfast, IWM Duxford en de Churchill War Rooms. Ook in Bristol, in Zuidwest-Engeland wordt aandacht geschonken aan 75 jaar D-Day. In het Clifton College in Bristol was toentertijd namelijk het commandocentrum van het Amerikaanse leger gevestigd. Hier bereidde Generaal Omar Bradley de invasie in Normandië voor.

Wanneer zij in Bristol waren, verbleven Generaal Bradley en anderen in The Holmes. Dit gebouw bevindt zich nu in de Botanical Gardens van de Universiteit van Bristol. In de stad Southsea, in Zuid-Engeland, waar het D-Day Museum gevestigd is, zal vooruitlopend op de viering een groot herontwikkelingsplan worden uitgevoerd. In het hele land zijn nog veel meer evenementen en herdenkingen te verwachten.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.