Iedereen kan op ruimtereis vanuit Drenthe

De sterrenhemel laat zich mooi bekijken vanuit Drenthe. Foto: Canva.com/CC0

In de kerstvakantie organiseert het Planetron in Dwingeloo talloze sterrenkijkavonden. Een bijzondere belevingsavond voor jong en oud over het heelal, die bij helder weer wordt afgesloten met een kijkje door de grootste optische telescoop van Nederland.

Menigeen ervaart sterren kijken als moeilijk en mysterieus. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Tijdens het avondvullende programma in het Planetron wordt sterrenkunde op boeiende wijze duidelijk gemaakt. De beelden op het grote koepelscherm van maar liefst 350 vierkante meter illustreren het verhaal. Hierdoor is de sterrenkijkavond ook uitermate interessant voor schoolgaande jeugd.

Projectie

Een sterrenkijkavond begint met een live-planetariumvoorstelling in het ruimtetheater. Hierbij wordt de sterrenhemel geprojecteerd op het grote koepelscherm, en licht een astronoom het verhaal over astronomie en ruimtevaart toe. Vervolgens is er een rondleiding naar de sterrenwacht van Planetron, waar de grootste optische telescoop van Nederland staat opgesteld. Bij helder weer bestaat aansluitend de mogelijkheid om zelf door deze grote telescoop te kijken. Mocht het echter bewolkt zijn, dan blijft de sterrenkijkavond een avondvullend programma en biedt het Planetron haar bezoekers de mogelijkheid om op een andere (heldere) sterrenkijkavond alsnog een kijkje door de telescoop te nemen.
De jeugd wordt actief betrokken bij de sterrenkijkavond, zowel in het theater als bij het kijken door de telescoop: zij krijgen een vragenformulier uitgereikt, waarmee een sterrenkijkmedaille kan worden verdiend.

Er zijn sterrenkijkavonden op 27 en 29 december en op 3 & 5 januari. De sterrenkijkavond begint om 20.00 uur; het Planetron is geopend vanaf 19.30 uur. Reserveren wordt aanbevolen en is mogelijk op www.planetron.nl.

Planetron
Drift 11b
7991 AA Dwingeloo

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.