Kampvuur en barbecue – zonder rook – in één

We bekennen het zonder blikken of blozen: Bij het zien van de BioLite FirePit waren we meteen enthousiast. We zouden er zó 300 euro voor aftikken. Een bijzonder kampvuur – en barbecue – apparaat!

Maar gelukkig is er altijd het ‘verstandige stemmetje’ in het hoofd, dat dan zegt: 300 euro? Voor vuurtje stoken? Hoe vaak ga je dat doen in een jaar? 10 keer is al veel, waarschijnlijk minder. En dan houden we toch maar weer de hand op de knip. Maar omdat we toch enthousiast zijn over dit product en jij misschien geen last hebt van zo’n stemmetje hier wat informatie.

Zuurstof

BioLite is zijn loopbaan begonnen als bedrijf dat stroom weet te maken uit vuur. Daar hebben we eerder over geschreven. Dit nieuwe product heeft ook wel wat met stroom, maar alleen zijdelings. Het grote pluspunt is dat er goed is nagedacht over de toevoer van zuurstof naar het vuur. En dat is cruciaal, zoals we allemaal weten. De zuurstof voedt de vlammen en kan er voor zorgen dat een klein vuurtje in korte tijd kan groeien tot een vuurzee (ga de brandweer maar vragen).

Ventilator voor kampvuur

De BioLite FirePit is een korf en laat daardoor al aan alle kanten lucht binnen. Aan de zijkant zit echter ook een ventilator geklikt, die je met een app via je mobiele telefoon kunt bedienen. Nooit meer zelf handmatig wapperen, maar gewoon een zetje met je telefoon en het vuur groeit en gloeit. Er kunnen drie standaard houtblokken in gelegd worden en daar kun je – zonder rook in je gezicht te krijgen zo belooft de producent – met z’n allen omheen zitten. Da’s materiaal dat je makkelijk meeneemt voor een feestje aan het strand bijvoorbeeld.

Barbecue

De plus van het product zit er echter in dat je er ook een laag voor kooltjes in kunt maken, zodat je er mee kunt barbecuen. Het enige nadeel daarvan (en houtskool sowieso) is dat het natuurlijk áltijd rommel geeft. Er komt altijd vet op je BioLite te zitten. In de video blijft het er spik and span uitzien, maar de werkelijkheid is anders, weten we allemaal. Maar het zou je wel kunnen helpen om te besluiten tot aanschaf over te gaan: ‘Schat, weet je wat, je kunt er ook mee barbecuen!’

Telefoon opladen

En die stroom? Nou, op die ventilator zit een usb-aansluiting waarmee je je telefoon kunt opladen als je ergens in de wildernis bij je kampvuurtje zit. Maar dat lijkt mij echt bijzaak. Voor zoiets kun je natuurlijk net zo goed een powerbank meenemen.

Meer info vind je hier.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.