Eilandenrijk Denemarken fietsend ontdekken via vernieuwde Oostzeeroute

Aan het strand bij Fanø.  Op de fiets is de hele kust van Denemarken te ontdekken. Foto: Niclas Jessen/PR
Aan het strand bij Fanø. Op de fiets is de hele kust van Denemarken te ontdekken. Foto: Niclas Jessen/PR

De langste officiële fietsroute van Denemarken, ook wel bekend als de Baltic Sea Route N8, heeft onlangs een upgrade ondergaan. Delen van de bestaande Oostzeeroute zijn omgeleid met als gevolg dat de fietsroute de vorm van een liggende acht heeft gekregen. Het historische plaatsje Svendborg is het middelpunt op de route. Er zijn nieuwe borden met het N8 symbool aangebracht en een interactieve kaart inspireert bezoekers over de verschillende bestemmingen onderweg aan de hand van korte videoclips.

De vernieuwde Oostzeeroute is de langste nationale fietsroute van Denemarken met een afstand van 820 kilometer. Via twaalf eilanden, acht bruggen en vijf overtochten wordt de Deense kustlijn op haar mooist getoond – van de witte krijtrotsen op Møn tot aan het pittoreske stadje Sønderborg in Zuid-Jutland. Onderweg verandert het landschap van glooiende heuvels en bossen in landbouwgebieden en de vele zandstranden. De stadjes en dorpjes op de route, zoals Ærøskøbing en het romantische Troense met de zeventiende-eeuwse huisjes en kastelen, tonen nog het authentieke Denemarken. Culturele bezienswaardigheden zijn er eveneens in overvloed. Kasteel Koldinghus, dat zijn 750ste jubileum vierde in 2018, heeft doorlopend prachtige collecties en in Kasteel Egeskov kunnen liefhebbers hun ogen de kost geven aan de vele honderden oldtimers die de collectie rijk is.

Kaarten online en in print

Speciaal voor dit project is een online platform gecreëerd met een interactieve kaart van de Oostzeeroute. Aanvullende informatie over de stops zijn door de samenwerkende gemeentes en bestemmingen op een digitale kaart verwerkt met video’s die de verschillende bestemmingen uitlichten. De influencers Travel Dudes hebben de hele route afgelegd en twaalf video’s met in totaal veertig minuten aan nieuw foto- en videomateriaal opgenomen voor dit online universum. De interactieve kaart is zowel in het Duits als Engels te vinden.
Liefhebbers van fysieke fietskaarten kunnen terecht bij Esterbauer (Bikeline). In 2018 is een nieuwe editie van de Oostzeeroute uitgegeven. Dit boekje kan worden besteld via Fietsvakantiewinkel.nl met als titel ‘Ostsee-Radweg Dänemark’.

‘Find Your Way’ fietsproject

Om het fietstoerisme in Denemarken de komende jaren intensiever onder de aandacht te brengen bij de doelgroep 30 tot 65 jaar met een interesse in fietsvakanties, is in samenwerking met VisitDenmark, de officiële toerismeorganisatie van Denemarken, een unieke strategische samenwerking tot stand gebracht tussen verschillende Deense bestemmingen en gemeentes. Het fietsproject met als titel ‘Find Your Way’ had in eerste instantie de Duitse markt als focus, maar is inmiddels ook in andere landen uitgezet.

Voor informatie en de digitale fietskaart van de Oostzeeroute kijk hier of hier.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.