FlyGRN uitgeroepen tot beste reisidee 2019

Met het vliegtuig op reis. Foto: Elkedagvakantie

De Amsterdamse vliegticketsite FlyGRN is verkozen tot het beste reisidee van 2019. In Utrecht gaf de startup in twee minuten aan waarom hun vergelijker, die gratis CO2-compenseert, het beste idee is. De jury, bestaande uit Steven van der Heijden (CEO Corendon), Louis Frankenhuis (voormalig Oad-topman) en Jolanda Degen (mede-oprichtster Vliegtickets.nl) zag de meeste potentie in FlyGRN.

De startup nam het op tegen twee andere kandidaten. Oprichter Jelle Bekirovic (27) is erg tevreden: “Het is geweldig dat ons platform zo een erkenning krijgt. Als ik om mij heen kijk zie ik dat mensen wel duurzamer willen reizen, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Aangezien momenteel minder dan 1% van de reizigers de uitstoot compenseert, hopen wij met onze gratis compensatieservice ervoor te zorgen dat straks iedereen bewuster reist”.

CO2-uitstoot gratis gecompenseerd

Het milieuaandeel van de luchtvaart is 2% van de totale CO2-uitstoot per jaar. Naar verwachting is dit – indien er niets gebeurt – over twintig jaar verdubbeld. Met het gratis (gedeeltelijk) compenseren van de CO2 uitstoot van een geboekte vlucht, hoopt FlyGRN een belangrijke stap te zetten in het verminderen van de emissie in de reisbranche.

Wat CO2-compensatie dan precies is? Bekirovic legt uit: “een activiteit als vliegen stoot veel CO2 uit, maar er zijn gecertificeerde projecten die ervoor zorgen dat CO2 uit de lucht wordt gehaald, bijvoorbeeld met de aanplant van bomen”. Voor elke vlucht die via ons geboekt wordt, investeren wij in zo een project. Hierdoor wordt de uitstoot gecompenseerd.

Vergelijking tickets

De site vergelijkt sinds augustus vorig jaar vliegtickets en betaalt CO2-compensaties voor de vlucht grotendeels uit eigen zak. Zo worden er in India zonnepanelen geplaatst die fossiele brandstoffen vervangen, waardoor er netto niet meer wordt uitgestoten. Dat kan gratis doordat FlyGRN een bedrag ontvangt per verkocht ticket. Omdat de idealistische startup het milieu belangrijk vindt, stopt de vergelijker een deel van deze marge in CO2-compensatie.

Focus op groen

Sinds de lancering heeft de FlyGRN naar eigen zeggen honderden vluchten verkocht en gecompenseerd. Bekirovic hoopt dat het er meer worden: “Er is geen enkele reden om elders te boeken, vaak bieden we zelfs de laagste prijs. Dat wij focussen op groen, betekent niet automatisch dat dat ook duurder is, integendeel, soms zijn wij zelfs goedkoper.”

Over Het Beste Reisidee

Het beste reisidee is een jaarlijkse prijs die uitgereikt wordt door de ANVR, de Vakantiebeurs, Emerce en Travel Impact Lab en zet innovatieve startups in het licht die vernieuwend zijn in een van de sectoren: duurzaamheid, technologie of klantervaring. Met de prijs wint FlyGRN een stand op de Vakantiebeurs, publiciteit en een interview in Reiswereld en drie coachingsessies van Travel Impact Lab.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.