Openluchtmuseum heeft ruimte voor feestjes

Evenementenlocatie Openluchtmuseum
De evenementenlocatie in het Openluchtmuseum. Foto: Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum is het jaar 2019 gestart met een bijzondere opening van een nieuwe evenementenlocatie. Deze week is Loods Goes officieel geopend door burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem.

Loods Goes is een stenen loods (rond 1910) van de voormalige firma Massee uit Goes. Hij stond tegenover het station en fungeerde als permanente showroom en distributielocatie voor de landbouwwerktuigen die de firma verkocht. Begin jaren ‘80 moest het gebouw wijken voor de herontwikkeling van het Goese stationsgebied. De loods werd overgenomen door het Nederlands Openluchtmuseum, waar Zeeland op dat moment nog nauwelijks vertegenwoordigd was. Na de heropbouw in Arnhem, in 1985, is de loods tientallen jaren gebruikt als onderkomen voor de collectie landbouwwerktuigen van het museum.

Metamorfose

De authentieke loods uit Goes heeft de afgelopen maanden een complete metamorfose ondergaan. De ruimte ademt de geschiedenis van industriële ambachten, maar ook de sfeer van de huidige tijd. De hoge houten nok, de grote zwartmetalen ramen en betonnen gietvloer zorgen voor een indrukwekkend welkom. Een ding is zeker: Loods Goes is uniek in haar soort.

Familie Massee

Bij de officiële opening waren ook nazaten van de familie Massee aanwezig. De rol van de familie Massee aan de ontwikkeling van de landbouw is groot. De loods deed dienst als showroom en distributielocatie van landbouwmachines. In de landbouw werd immers vanaf de negentiende eeuw steeds meer gebruik gemaakt van landbouwmachines. Massee gaf onder andere voorlichting aan boeren en droeg daarmee bij aan de modernisering van de landbouw. Tevens zorgde de aanwezigheid van Massee in de provincie Zeeland voor werkgelegenheid.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.