Wat kun je doen tijdens Nationale Museumweek 2019?

Gevangenismuseum Veenhuizen in Drenthe. Foto: Elkedagvakantie

De vijfde Nationale Museumweek vindt plaats van 8 t/m 14 april 2019. Gedurende deze week plaatsen ruim 400 Nederlandse musea hun ‘gouden’ schatten in de schijnwerpers. Waardoor niemand meer om ‘ons échte goud’ heen kan. Tijdens de Museumweek staat jaarlijks een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is, in de schijnwerpers. De Nationale Museumweek 2019 wordt dit jaar geopend met een gouden uitvergroting van een astronautenpak uit Space Expo.

Wat gebeurt er allemaal?

 • maandag 8 april: OPENING Nationale Museumweek 2019: Onthulling gouden astronautenpak, in de buurt van de Space Expo, Noordwijk
 • dinsdag 9 april: Opening gouden pop-up museum
 • woensdag 10 april: Opening gouden pop-up museum
 • donderdad 11 april: Opening gouden pop-up museum
 • vrijdag 12 april: MuseumkaartMatch-Avond in diverse musea
 • zaterdag 13 april: MuseumkaartMatch-Middag in diverse musea
 • zaterdag 13 april: Museumkids-activiteiten in ‘Kidsproof’ musea
 • zaterdag 13 april: ‘Golden Hour’ speciaal voor millennials, Museum Het Valkhof, Nijmegen
 • zondag 14 april: MuseumkaartMatch-Ochtend in diverse musea
 • zondag 14 april: Museumkids-activiteiten in ‘Kidsproof’ musea
 • zondag 14 april: ‘Golden Hour’ speciaal voor millennials, Tropenmuseum, Amsterdam

‘Trots zijn’

Mirjam Moll, waarnemend directeur Museumvereniging, : “Met deze vijfde Nationale Museumweek willen we heel Nederland trots laten zijn op de museumschatten in de buurt! Museale voorwerpen die je verwonderen, verbazen of ontroeren. Ook dit jaar brengen we die letterlijk naar buiten, voor iedereen bereikbaar, voor iedereen zichtbaar. Bovendien nodigen musea ook nieuwe bezoekers uit die daar nog niet zo vaak komen. Waardoor de binding met museale collecties ook op de langere termijn toeneemt en musea van maatschappelijke waarde blijven.”

Informatie per programmaonderdeel

Om mensen die zelden of nooit in musea komen toch te bereiken, wordt ook deze editie een ‘Gouden Pronkstuk’ getoond. Op deze manier wordt geprobeerd publiek en pers met een schitterende gouden replica in de publieke ruimte te confronteren en te verrassen met museale collecties bij hen in de buurt. Dit jaar is een astronautenpak uit Space Expo het Gouden Pronkstuk.

Voor scholieren in het voortgezet onderwijs: pop-up musea
Scholieren uit het voortgezet onderwijs die hun eigen tentoonstelling mogen samenstellen? Tijdens de Nationale Museumweek kan dat in pop-up musea door het hele land. Dit jaar zijn drie ‘gouden pop-up musea’ onderdeel van de hoofdprogrammering maar de verwachting is dat in zo veel mogelijk provincies één pop-up museum geopend wordt.

Voor de trouwe fans: MuseumkaartMatch-activiteiten
Speciaal voor kaarthouders werd MuseumkaartMatch.nl in 2017 gelanceerd. Waar kaarthouders, op basis van museale voorkeur, hun ideale gezelschap voor een museumbezoek kunnen vinden. Sinds de introductie worden er maandelijks zo’n 2.000 oproepen geplaatst om samen een tentoonstelling of museum te bezoeken. Daarop komt een veelvoud aan enthousiaste reacties. Het toont de groeiende behoefte om samen musea te bezoeken. Daarom zijn er tijdens de Nationale Museumweek verschillende MuseumkaartMatch-activiteiten in het weekend.

Voor de jongste generatie: Museumkids
Een sterkere binding met museale collecties begint steeds bij de jongste generatie. Tijdens de Nationale Museumweek 2019 brengen de 70 Kidsproof musea een speciale Tikkit-Talk in samenwerking met één of meer Museuminspecteurs. Deze Museuminspecteurs (kinderen t/m 12 jaar) bepalen welke musea zij het meest geschikt vinden voor kinderen: die musea mogen zich een jaar lang Kidsproof noemen. Museuminspecteurs en Kidsproof musea vertellen samen een verhaal over hét pronkstuk van het betreffende museum.

Voor Millennials: Golden Hours in het weekend
In Nederland zijn er op dit moment ruim 4 miljoen millennials; zij zijn geboren tussen 1980 en 2000. Uit onderzoek weten we dat zij musea een warm hart toedragen maar dat zij voor een bezoek iets extra’s wensen. Daarom worden dit jaar twee “Golden Hours” georganiseerd, op zaterdag in Museum Het Valkhof in Nijmegen en op zondag in het Tropenmuseum in Amsterdam. Met speciale inhoudelijke programma’s rond een optreden van bekende, aansprekende artiesten.

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Musea zullen tijdens deze week op geheel eigen wijze aansluiten bij het overkoepelende thema ‘Ontdek samen ons échte goud, dichterbij dan je denkt!’

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.