Op pad met vier nieuwe NS-wandelingen

Op pad met vier nieuwe NS-wandelingen 9
Wandelen in de Helderse Duinen met de NS. Foto: NS/Wandelnet/PR

Het wandelseizoen begint goed met vier nieuwe NS-wandelingen. Al bijna 30 jaar ontwikkelt Wandelnet deze routes in samenwerking met NS. Dit jaar zijn ze uitgezet rondom Den Helder, Rhenen, Weesp en Venlo. Wie in de trein stapt naar een van deze bestemmingen, zal vier parels ontdekken in bekende én onbekende gebieden.

Het aantal keren dat de 48 NS-wandelingen via www.wandelnet.nl en www.ns.nl/dagje-uit/wandelen worden gedownload blijft groeien: in 2018 stond de teller op 700.000 keer.

Dit zijn de nieuwe routes van het seizoen 2019-2020:

Helderse Duinen: Den Helder Zuid – Den Helder, 9,5 – 15,5 km.

Wie naar de kop van Noord-Holland reist, wordt beloond met een verrassend veelzijdige route. Van slingerpaadjes door de duinen tot een kaarsrechte dijk langs de Waddenzee. Onderweg kom je langs robuuste forten, een markante vuurtoren en enkele musea. In de fraai gerenoveerde binnenstad van Den Helder wandel je langs havens met moderne jachten, historische schepen en tal van terrassen.

Blauwe Kamer Rhenen: rondwandeling vanaf station Rhenen, 10,5 km – 17,5 km.

Deze route is een aaneenschakeling van hoogtepunten: de weidse uiterwaarden van de Nederrijn, het natte natuurgebied de Blauwe Kamer en de hoger gelegen en drogere Grebbeberg. Wie tijd en energie over heeft, knoopt er een extra rondje aan vast door de historische binnenstad van Rhenen.

Gein en Vecht: Abcoude – Weesp, 6 – 14 km.

Twee idyllische rivieren in één route: het Gein en de Vecht. Ze hebben veel gemeen. Beide grenzen aan twee voormalige waterlinies, de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ze slingeren door een oer-Hollands landschap dat bolstaat van cultuur en historie. Langs hun oevers pronken eeuwenoude buitenhuizen. Veel schilders en dichters deden er inspiratie op. Maar ook wandelend is er veel te ontdekken en te genieten.

Krickenbecker Seen: Kaldenkirchen – Venlo, 14 – 16,5 km.

Vanaf station Venlo is het amper 5 minuten treinen naar het Duitse Kaldenkirchen. In ruim 16 km loop je vervolgens terug naar Venlo. Dat is niet de kortste weg, maar wel de mooiste. Je volgt het riviertje de Nette, dwars door natuurgebied Krickenbecker Seen: vier meren in de vorm van een klaverblad. Een paradijs voor waterliefhebbers en wandelaars.

Verdwalen tijdens een NS-wandeling is volgens de samenstellers vrijwel onmogelijk. ,,De routes zijn van a tot z gemarkeerd en worden onderhouden door honderden enthousiaste vrijwilligers van Wandelnet en Nivon, overal in het land. Bovendien kun je van elke route gratis een beschrijving, kaartje en gps-track downloaden”.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.