Zo blijven Tukkers gelukkig

Hein de Kort over het leven in het oostelijk deel van Nederland. Illustratie: Hein de Kort

Nederlanders zijn altijd druk. Ze rennen van afspraak naar afspraak en van deadline naar deadline. Dat gehaast leven leidt tot een chronisch tekort aan tijd. ‘Namens alle Tukkers – Geluk in ’n Tuk’ is de Twentse versie van een zelfhulpboek. Een Twentse gids in – zoals ze dat in de Randstad noemen – people skills en time management. Tukkers André Manuel (Cabaretier en muzikant) en Harry Nijhuis (wethouder en streektaalconsulent) zetten de Twentse mentaliteit en taal in om de lezer kennis te laten maken met de streek én om de Nederlander weer te leren hoe het leven eigenlijk bedoeld is.

Cartoonist (o.a. het Parool) Hein de Kort versterkt het geheel met illustraties vanuit zijn westerse blik. Vanaf deze maand is via o.a. bol.com het boekje ‘Namens alle Tukkers – Geluk in ’n Tuk’ te koop.

Tijdsbestedingsonderzoek planbureau

Uit het Tijdsbestedingsonderzoek (TBO, 2018) van het Sociaal en Cultureel Planbureau is gekeken naar de manier waarop bijna 2.000 Nederlanders hun tijd indelen. In het onderzoek wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘verplichte’ tijd, ‘persoonlijke’ tijd en vrije tijd. Aan verplichte taken zoals werk en zorgtaken werd wekelijks ongeveer dezelfde tijd besteed als in 2006. Wel is de manier waarop veranderd: hoewel de hoeveelheid activiteiten op één dag gemiddeld hetzelfde is gebleven, wordt multitasking meer ingezet. Daarbij voelen mensen zich drukker.

‘Namens alle Tukkers’

Op precies die onderdelen speelt ‘Namens alle Tukkers’ in. In het boekje valt te lezen hoe drukte en hectiek en een overvolle to-do-list van oppervlakkigheden het geluk soms aardig in de weg kunnen staan. Een gehaast leven leidt tot een chronisch tekort aan tijd. En tijd is een essentieel onderdeel voor een gelukkig leven. In Twente doen ze dat anders, volgens de schrijvers. Daar laten ze zich niet opjagen. Weten ze dat je de tijd moeten nemen voor de dingen die echt belangrijk zijn. Dingen waar je echt gelukkig van wordt. Aan de hand van 13 leefwijzen delen de Tukkers dit graag met de rest van Nederland.


Trots op mentaliteit en taal

Met een duidelijke visie op thema’s als de liefde, tradities, trots en ondernemerschap helpen de Twentse leefwijzen mensen op weg naar een leven waarin je meer tijd overhoudt voor dingen die er écht toe doen en dus bewuster kunt genieten. Door het lezen van de columns van André Manuel krijg je een beter beeld van de toepassing van het onderwerp door de Tukker. Hoe gaan ze bijvoorbeeld in Twente om met de liefde?

Hein de Kort heeft bij ieder thema passende cartoons gemaakt die de lezer confronteert met een situatie hoe je reageert als je geen tijd hebt. Spreuken van Harry Nijhuis laten de lezer kennismaken van de Twentse taal, dat sinds 2018 een officiële taal is. Iets waar de Tukkers trots op zijn. Lees en bekijk de 13 leefwijzen uit Twente op www.tukkers.nl . Het boekje kost € 9.95 via www.bol.com. Voor meer informatie over Twente: www.visittwente.nl

Over de makers

Andre Manuel – Cabaretier en Muzikant. Vanaf 1985 was hij actief met de maatschappijkritische band Fratsen. Na het uiteenvallen van de band presenteerde Manuel in 1996 een soloprogramma onder de naam Krang en vormde later onder dezelfde naam een band. Met Krang won Manuel in 2000 een Zilveren Harp. Begin 2008 vormde Manuel een nieuwe band met de naam ‘André Manuel & De Ketterse Fanfare’. Manuel had een belangrijke inbreng in het populaire lied Zandloper van Typhoon op de CD Lobi da Basi (2014). Eind 2015 speelde hij mee in De Slimste Mens en haalde hij de finaleweek. Als cabaretier won Manuel in 1989 de Persoonlijkheidsprijs op het cabaretfestival Cameretten en in 1990 de juryprijs op het Leids Cabaret Festival. In 2015 won hij de cabaretprijs Poelifinario voor zijn programma Het geval apart.


Harry Nijhuis – Tot mei 2018 was Harry Nijhuis correspondent van de regionale krant Tubantia en verbonden aan de Museumfabriek in Enschede als streektaal consulent. Sinds de gemeenteraadverkiezingen vorig jaar is hij wethouder (CDA) van de gemeente Losser. Harry Nijhuis heeft een enorme belangstelling voor Twente in de breedste zin; de cultuur, taal, het landschap en vooral de mensen. Wat ze beweegt, hun drive en gemeenschapszin. Daarbij vindt hij het belangrijk om de Twentse taal levend te houden.


Hein de Kort – Waarschijnlijk Nederlands meest productieve striptekenaar.Hein de Kort begon zijn carrière als striptekenaar bij de Waarheid, al was dat niet omdat hij overtuigd communist was. ‘Als de Telegraaf me als eerste had gevraagd, had ik ook ja gezegd’, zegt hij zelf. Zijn inspiratie haalt hij uit alles wat hij tegenkomt. Dat kunnen wereldschokkende gebeurtenissen zijn, maar ook heel kleine voorvallen. Vooral zaken waarover hij zich opwindt, vormen de aanleiding voor veel van zijn beste grappen. In 1992 ontving Hein de Kort de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre. Hein de Kort tekende voor uiteenlopende bladen zoals Muziekkrant OOR, Penthouse, Nieuwe Revu en Sportweek. In het Parool verschijnt dagelijks Piet & Riet van de Buis, waarin hij een spotprent maakt naar aanleiding van de titel van een televisieprogramma.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.